UKIDA SE POREZ NA NAPOJNICE

Video | Dodatno zarade do 3360 eura! Sada će moći zadržati cijeli iznos, ukida se jedna vrsta poreza

Tek iznad tog iznosa primjenjivat će se porez na dohodak po stopi od 20 posto. Od iduće godine napojnice će se moći davati i karticom

Od prvog siječnja ukida se porez na napojnice. Pa će tako, primjerice, konobari koji na taj način dodatno zarade do 3360 eura na godinu, cijeli iznos moći zadržati.

Napojnice su u nekim zanimanjima često primamljivije radnicima od plaće.

Hrvati znaju nagraditi osmijeh i lijepu riječ prilikom posluživanja iako, kažu konobari, uvijek može biti bolje.

Upitan kakvi su Hrvati po pitanju ostavljanja napojnica, konobar Filip Divković kaže: “Velikodušni, jako velikodušni. Dobre su napojnice”.

“S obzirom koliko se mi naradimo, pazimo ih i mazimo, možda bi mogli to mrvicu više nagradit”, ističe konobarica Ivana Magdić.

I upravo je ponašanje ključno – kažu oni koji nagrađuju. Neki govore da uvijek ostavljaju, ali da o tome koliko ovisi koliko je dobra usluga.

Drugi kažu da daju fiksno – euro, dva, ako ne i više. Najčešće zakruže račun.

Od prvog siječnja ta dva eura napojnice država u cijelosti ostavlja konobarima, dostavljačima, frizerima i drugim djelatnicima u uslužnim djelatnostima.

Poreznim izmjenama napojnice do ukupno šest osobnih odbitaka, odnosno do 3360 eura godišnje neće se oporezivati. Tek iznad tog iznosa primjenjivat će se porez na dohodak po stopi od 20 posto.

Osim konobara, tim promjenama zadovoljni su i ugostitelji koji su to i tražili od Vlade.

“To je nama jedan alat pregovarački za pronalazak nove radne snage a i dodatni prihod radniku koji do sada nije mogao imati”, kaže Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Iako porez neće ubirati, država će napojnice kontrolirati.

“Na svakom naplaćenom računu će se iznos napojnice prijaviti u sustavu fiskalizacije, a mjesečni iznos prikupljene napojnice će poslodavac iskazivati po OIB-u zaposlenika”, govorio je ministar Marko Primorac.

Od iduće godine napojnice će se moći davati i karticom.

“To će zasigurno biti veliki plus s obzirom da smo imali iskustva kad smo uveli plaćanje karticom da je sama napojnica pala 60 posto što je jedan veliki minus za konobare zbog kojeg su i mijenjali radna mjesta”, govori Žaklina Troskot, dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Karticom ili u kešu, pristojan konobar će svoju napojnicu zaraditi. A možda će i gosti biti darežljiviji kad znaju da je država popustila svoj porezni stisak, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari