EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Planirate na skijanje? Austrija je donijela nove mjere za skijaše, evo što će vam trebati

Foto: Unsplash

Pod sloganom „Stroga pravila, sigurna zima“ u Beču su predstavljena okvirna pravila pod kojima će se moći zimovati u Austriji. 

„Ove će godine definitivno biti zimskog odmora“, poručila je ministrica turizma Elisabeth Köstinger.

Baza za nova zimska pravila je trostupanjski Plan zaštite od koronavirusa koji je 15. rujna stupio na snagu, a prema kojem je glavni parametar za utvrđivanje epidemiološke situacije u zemlji opterećenost kapaciteta u jedinicama intenzivne njege, a ne više sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100.000 stanovnika, pišu Vijesti.hr

S početkom zimske zone za skijaše i sve ostale korisnike skijaških liftova i gondola u Austriji vrijedi tzv. „3-G“ pravilo, odnosno da kod kupnje karte na šalteru treba predočiti dokaz o cijepljenju protiv koronavirusa, izlječenju ili svježi antigenski test ne stariji od 24 sata ili PCR test. Ono što je ove zimske turističke sezone važno za vlasnika skijaških žičara, liftova i gondola je da neće biti ograničenja kapaciteta, niti je više potrebno držati fizički razmak među osobama. U ugostiteljstvu i hotelijerstvu također će biti mjerodavno „3-G“ pravilo (cijepljen/izliječen/testiran). I to tako dugo dok ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i popunjenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege preko 15 posto odnosno 300 bolesničkih kreveta. Tada se kao dokaz ukida tzv. „samotestiranje“ kod kuće pod nadzorom video kamere i vrijede samo testovi napravljeni u službenim Stanicama za testiranje i ljekarnama.

Od stupnja 2 i zauzetosti 300 kreveta u intenzivnoj njezi za „Apres Ski“, dakle zabavu i piće nakon skijanja za skijaše vrijede ista pravila kao i za noćne klubove i noćnu gastronomiju. To znači da u Apres-Ski bar mogu ući samo cijepljeni i korona preboljeli gosti, te isključivo PCR testirane osobe. Antigenski testovi se u tom slučaju više ne priznaju kao dokaz, piše Večernji list.

Köstinger je također izvijestila javnost da će ove godine u Austriji biti moguće organizirati i posjetiti Božićne i Adventske sajmove, za koje će također vrijediti „3-G“ pravilo. Tko će to i gdje kontrolirati biti, kako je kazala, naknadno utvrđeno.

Središnja poruka bila je kako za cijepljene i korona preboljele već sada nema niti će biti gotovo nikakvih ograničenja, osim nošenja FFP2 maske na za to propisanim mjestima. Necijepljenima je to istovremeno bio jasan poziv da se što prije cijepe žele li uskoro uživati u sigurnom i bezbrižnom zimskom odmoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari