OVO ĆE ODJEKNUTI

Plenković će jedva dočekati ove izjave o Milanoviću, jeste li skužili što je Putinov ministar rekao o njemu? ‘To je bilo izravno i iskreno’

Bit će zanimljivo čuti reakcije vladajućih na ovu izjavu ruskog ministra

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u nedjelju je u Vukovaru sudjelovao na obilježavanju 31. godišnjice međunarodnog priznanja RH i 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Tamo je među ostalim imao monolog o Plenkovićevom intervjuu za francuske medije u kojem se dotakao i njegovih izjava o pitanju obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

“Ovo je intervju premijera države za francuske medije kojeg tamo nitko nije primijetio. Radi se o Ukrajini. To je dno dna. Za dublje treba posebna geooprema. Ne možeš ići niže od toga”, rekao je Milanović i onda krenuo citirati Plenkovićeve izjave.

Podsjetimo, Plenković je rekao da je odbijanje prijedloga da se Hrvatska pridruži misiji Europske unije za potporu ukrajinskoj vojsci povijesno pogrešna odluka.

“Pljuješ hrvatske zastupnike i hrvatske građane u francuskim medijima. Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. To su gluposti. Nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. Idu iz rata u rat. Što bismo trebali biti? Američki robovi?”, kazao je Milanović.

A ove su njegove izjave odjeknule ruskim medijima, a na njih se u srijedu osvrnuo i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova. Iskoristio je priliku i pohvalio hrvatskog predsjednika na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

“I Washington je pokorio Europu kako bi vodio rat protiv Moskve s istim ciljem: konačnim rješenjem ruskog pitanja. Hitler i Napoleon jednom su pokušali upotrijebiti istu taktiku protiv Rusije”, rekao je.

“Razgovori sa Zapadom isključivo o Ukrajini nemaju smisla. Zapad koristi Ukrajinu za uništavanje sustava sigurnosti na Atlantiku. Spremni smo odgovoriti na sve prijedloge. O pregovorima s ukrajinskim predsjednikom nema govora, on je na zakonodavnoj razini zabranio pregovore s Rusijom”, poručio je, a onda je pohvalio nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika.

“Baš nedavno je hrvatski predsjednik Milanović rekao da je to rat NATO-a protiv Rusije. To je izravna i iskrena izjava”, rekao je Lavrov govoreći na godišnjoj konferenciji o rezultatima ruske diplomacije u 2022. godini, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari