JESTE LI PRIMIJETILI VELIKU PROMJENU?

Video | Plenković je prvo ograničio cijenu miješanog mljevenog mesa, a onda je stigla važna napomena

Jučer je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković predstavio paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena. Na PowerPoint prezentaciji koja se tiče građana i ograničavanja cijena osnovnih prehrambenih namirnica bilo je navedeno kako se cijena miješanog mljevenog mesa fiksira na 32,99 kuna.

Dok su se mnogi razveselili, mesari su ostali zbunjeni i u šoku. Međutim, od jutra do popodne dogodila se promjena, pa su iz Vlade rekli da se ipak ne zamrzava miješano mljeveno meso nego samo svinjsko.

Tko je ekstraprofiter?

Na pitanje je li on ekstraprofiter koji zarađuje pa ga je Vlada ograničila mjerama, direktor tvrtke za proizvodnju i prodaju mesa, Igor Runtasa rekao je za RTL da mislim da je to potpuno krivo. “Ne možete biti nikakav ekstraprofiter iz razloga što su vam cijene ulazne sirovine toliko otišle gore, poglavito junetina, koja je poskupjela i 40%”, rekao je Runtas.

“Mi smo jednostavno spremni, a vjerujem i naše kolege, jednostavno neke pozicije nemati u prodaji”, dodaje i konstatira da su čak i do tuda spremni ići zbog Vladinih mjera.

Ako radite sarmu od samo svinjskog miješanog mesa, kila vas je do danas koštala 49 kuna, a nakon što je predsjednik Vlade zamrznuo mesne marže, kilogram je 33 kune. Dakle ukupna ušteda umjesto 78, uz Jurčić Plenković recepturu, sarmu ove zime možemo raditi za 49 kuna.

Za trgovce je to neizdrživo

Trgovci također tvrde da nisu ekstraprofiteri. “Za nas je to neodrživo, mi ne možemo prodavati meso i mesne prerađevine, dakle piletinu i mljeveno meso, mi to ne možemo prodavati s maržom od jedan posto”, rekao je potpredsjednik HUP-Udruge trgovina, Mirko Budimir.

“Meni je čudno da se Vlada odlučila za mljeveno meso, a ne sve meso. Kao da smo mi narod punjene paprike, sarme i ćevapa”, kazao je prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, Boris Podobnik.

Burger majstori su pomno promatrali današnju sjednicu Vlade, a na pitanje hoće li im to pomoći ili odmoći, kažu: “Ne, mi i dalje držimo svoje cijene”, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari