ODLIČNO

Plenković najavio nove mjere: Kafići će raditi do 2 ujutro, ukida se samotestiranje djece

Foto: Pixsell

Vlada donosi izmjene dvije uredbe kako bi smanjila poskupljenje goriva

Vlada održava svoju redovitu sjednicu, a u uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković kazao je da se sprema popuštanje epidemioloških mjera s obzirom da je epidemiološka situacija povoljnija, prenose RTL Vijesti.

“Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima će se povećati, gdje nema COVID potvrda, a gdje ih ima, tamo neće biti ograničenja. Produljit će se vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 sata ujutro. Također, HZJZ planira ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi kao i samotestiranje učenika jednom tjedno”, rekao je premijer dodajući da će doći i do ublažavanja mjera kod natjecanja, sajmova i slično…

Kad je riječ o padu drona, kazao je da traju i dalje aktivnosti oko istrage i proučavanja svih detalja.

VIDEO DANA:

“Znamo da je riječ o izviđačkom dronu dometa više od 1000 kilometara, znamo da je sadržavao eksplozivnu napravu, da se eskplozija dogodila na nekoliko metara dubine… Sve detalje ćemo predstaviti javnosti kad budu završene sve aktivnosti”, kazao je premijer.

Radari rumunjski i mađarski nisu prepoznali letjelicu kao pravu vrstu uzbune jer takvih odsjaja i refleksija ima jako puno, bilo je tih dana i nekih drugih lažnih uzbuna, rekao je Plenković. Svi partneri shvatili su ozbiljnost situacije, naglasio je, i nastojat će se utvrditi tko ju je lansirao i s kojom namjerom: može biti sabotaža, pogreška ili namjera.

“Sam NATO sustav informaciju nije mogao dobiti ako ju nisu registrirali radari koji su bili najbliži”, istaknuo je premijer.

Kad je riječ o ratu u Ukrajini, u Hrvatsku je do sada ušlo oko 7200 izbjeglica, a predsjednik Vlade je istaknuo da cijeli sustav funkcinira kao i integracija izbjeglica u naš sustav, škole, vrtiće…

Kad je riječ o cijenu naftnih derivata, premijer je rekao da očekuje da od idućeg utoraka dođe do pojeftinjenja goriva te da se traži rješenje i za prijevoznike.

Ministar Vili Beroš je kazao da je uzrok blagom porastu novozaraženih podvarijanta omikrona koja se još brže širi, u kombinaciji s nepridražavanjem mjera.

“Nova varijanta ipak ima blaže simptome”, istaknuo je dodavši da su opet najugroženiji oni necijepljeni.

Šef Nacionalnog stožera, ministar Davor Božinović rekao je da zdravstveni sustav više nije tako opterećen te da je Stožer donio nekoliko odluka kojima se ublažavaju mjera.

Ograničavanje okupljanja – na otvorenom prostoru 200 umjesto 100 osoba. Ako svi imaju potvrde, ograničenja nema.

Na javnim događanjima u zatvorenima može biti 100 osoba umjesto 50, ako svi imaju potvrde, ograničenja nema.

Javna događanja i okupljanja mogu trajati do 2 sata umjesto do 24.

Rad ugostiteljskih objekata produljuje se do 24 sata, a ukida se ograničenja za casina.

Ukida se obveza potvrda za sajmove i druge oblike gospodrskih i turističkih događanja.

Ukida se obaveza korištenja maski na otvorenom.

Sportska natjecanja – bez covid potvrda, ali popunjenost tribina do 50 posto i maske, u zatvorenom.

Ugositeljski objekti mogu usluživati sve goste, a ne samo one koji sjede, ali ako svi gosti imaju COVID potvrde.

Kino, kazališta, bez ograničenja broja prisutnih, ali uz maske i provjetravanje prostora.

Na dnevnom redu sjednice, radi suzbijanja poskupljenja goriva, je prijedlog izmjene Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te prijedlog izmjene Uredbe o posebnoj naknadi za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište i zbog nesmanjivanja emisije stakleničkih plinova, kojom će se distributere do kraja godine osloboditi obveze umješavanja biogoriva u dizel i benzin.

 

Vlada će donijeti i odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, kao i državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari