KORONAKRIZA

Plenković nakon sjednice: ‘Testiramo sve više, a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru…’

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Nakon sjednice Vlade i potpisivanja Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu premijer Andrej Plenković obraća se predstavnicima medija

Na potpisivanju Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda iza 13 sati u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sudjelovao je i premijer Andrej Plenković, a nakon toga se obratio predstavnicima medija, vezano ne samo uz obnovu Zagreba, nego i situaciju oko koronavirusa te prijedloga rebalansa proračuna.

”Iduća godina treba biti tranzicijska godina, vraćanje na onu putanju na kojoj smo bili”, istaknuo je Plenković.

“Posebno želim reći da ćemo u razmatranju dinamike oporavka trebati voditi računa da smo ovaj puta osigurali nekoliko važnih poluga koje će nam pomoći u oporavku. Jedna je korištenje sredstava iz aktualnog proračuna EU, druga je financijski okvir EU koji kreće 2021. godine, zatim modul kojeg nazivamo EU Iduće generacije plus EU fond solidarnosti za obnovu Zagreba što znači da ćemo imati više od 24 milijarde eura idućih desetak godina, to su poluge na koje ćemo se moći osloniti”, naglasio je premijer te se osvrnuo i na ranije održanu redovitu sjednicu Vlade.

‘Ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom’

“U tom kontekstu smo donijeli odluku o minimalnoj plaći, odlučili smo da minimalac iznosi 3.400 kuna neto što je 150 kuna više”, kazao je te istaknuo da je u zadnje četiri godine minimalac viši za 900 kuna.

“Posebno važna tema danas vezana je za Zagreb i okolne županije, osnovan je Fond, imenovan je novi ravnatelj, to je početak sustavnog rada na obnovi”, kazao je Plenković, a na pitanja je li Damir Vanđelić, kojega je Vlada imenovala kao privremenog ravnatelja toga Fonda, ujedno i kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika na lokalnim izborima za nekoliko mjeseci, nije želio ni danas odgovoriti. Ponovio je tek: ”Dobro je da scena titra”

”Ulazimo u najtežu fazu borbe s koronavirusom. Mjere koje imamo bi trebale biti ispravne i postupno dovesti do smanjenja epidemije. Nezahvalno je prognozirati, ali treba voditi računa da smo rasli vrlo brzo zadnjih tjedana. Ipak, proteklih dana je rast sporiji. Polako se udaljavamo od eksponencijalnog rasta, mi za razliku od Njemačke, Italije i Francuske rastemo sporije”, ustvrdio je Plenković.

No, dodao je i da sve to treba uzeti s oprezom: ”Testiramo sve više, a broj zaraženih se ne povećava u istom omjeru. Naglašavajući da je najteže razdoblje pred nama, apeliram na građane da se drže svih mjera, samo ćemo tako spriječiti daljnje širenje zaraze”.

Što se tiče odgovornosti oko stanja u KB-u Dubrava, poručio je da je to bivša vojna bolnica u kojoj su radile građanske osobe, a ne vojna lica. ”To onako usput kažem. KB Dubrava je u prvom valu dobro reagirao, a što se tiče pisama i napisa, za to postoji inspekcija”.

Opetovao je da svim medicinskim djelatnicima trebamo biti zahvalni, a što se tiče cjepiva poručio je: ”Koje god cjepivo bude, Vlada će učiniti sve da bude dostupno građanima”.

Video dana: