PANDEMIJSKI UVJETI

Poslodavci protiv najavljenog povećanja minimalca: ‘Nije vrijeme za to. Nećemo opstati…’

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Minimalac će biti veći za 150 kuna

Minimalna neto plaća za 2021. godinu iznosit će 3.400 kuna što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječne minimalne plaće za ovu godinu, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili su da razdoblje krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije pravi trenutak za povećanje plaća. Takvo povećanje, navode, najviše će pogoditi industrije poput tekstilne koji su ionako u vrijeme ove krize suočeni s mnogim drugim problemima. Tekstilnu industriju i mnoge druge industrije obilježio je konstantan rast troškova, a posebno u dijelu energije i prijevoza radnika. Tijekom lockdown-a i kasnije događao se prekid poslovnih odnosa u dijelu dopreme robe, plasmana na tržište u trgovačkim prostorima, a time i narudžbi, što se posebno odnosi na Italiju i Njemačku, tako da su već izostale dopreme i narudžbe i upitna je daljnja suradnja s poslovnim partnerima u inozemstvu.

„Zakonom nametnuta obveza podizanja minimalne plaće u niskoakumulativnim djelatnostima s visokim udjelom radne snage u prihodima dovest će u pitanje opstojnost brojnih tvrtki i radnih mjesta u njima,“ izjavio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Video dana: