POVRATAK U PROŠLOST

Plenković o incidentu u Okučanima: ‘Milanoviću je netko očito javio da netko ima majicu HOS-a’

Ivica Galovic/PIXSELL

Jandroković kaže da nije kriva Vlada već sam predsjednik Milanović

Premijer Andrej Plenković odbacio je u petak tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da je dolazak nekoliko sudionika obilježavanja operacije Bljesak u majici s ustaškim napisom “Za dom spremni” namjerna provokacija, ocijenivši da je Milanovićevo pravo otići, a njihova obveza ostati.

“Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali, minutu. Njemu je očito netko javio da neki od sudionika obilježavanja ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka. Njegovo pravo je da ode, naša obveza da ostanemo ovdje”, komentirao je premijer postupak predsjednika Zorana Milanovića koji je napustio obilježavanje obljetnice Bljeska jer je u povorci vidio oznake s porukom “Za dom spremni”.

‘Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje’

Odbacio je tvrdnje da se radi o namjernoj provokaciji, a na upit smetaju li njemu takve majice, rekao  je da svi koji su dali život za Hrvatsku imaju njegovo poštovanja.

“Naravno da nitko nije znao da će doći s tim majicama. Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a”, kazao je Plenković.

“Razlika koju radimo na ovaj način, dakle ovo što je predsjednik napravio nije dobro, jer došli smo odati počast poginulima. Vidite ovu 51 kocku koja je ovdje iza vas, mi smo došli zbog tih ljudi. Nema mjesta provokacijama, mi smo ovdje i u ime institucija”, rekao je premijer.

Istaknuo je i kako se njegova Vlada jasno odredila oko ZDS.”Vijeće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošću je iznjedrilo dokument koji vrlo precizno identificira trenutke u kojima se neka obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisjećamo žrtava”, ističe.

Podsjetio je na nedavnu Milanovićevu izjavu u Jasenovcu o micanju ploče HOS-a s pozdravom “Za dom spremni”. “Nikada od bilo koga od nas ovdje nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti”, dodao je premijer.

“Prema hrvatskim braniteljima iskazujemo najdublje poštovanje”, kazao je Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da nije primjereno što je predsjednik Zoran Milanović otišao s obilježavanja obljetnice Bljeska u Okučanima.

“Ovdje smo dužni iskazati poštovanje, razlike čuvajmo za neka druga mjesta. On je u Jasenovcu na neprimjeren način govorio, ne znam zašto ima potrebu opet otvarati ideološke prijepore. Opet nam se događa što i ranije. Nije odgovornost na Vladi nego na predsjedniku Milanoviću”, rekao je Jandroković.

Predsjednik Milanović iznenada je napustio obilježavanje akcije Bljesak u Okučanima zbog napisa na majicama nekih okupljenih. Naime, nekoliko okupljenih nosili su majice sa oznakom HOS-a i natpisom “Za dom spremni”.

“Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan sudionik bio obučen u odoru s porukom “Za dom spremni” i ja u tome ne želim sudjelovati”, kazao je predsjednik.

I. Franić/Hina/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari