ZOOM PROSVJED SINDIKATA

Tko kaže da sindikati ništa ne rade? Upravo je završio prvi Zoom prosvjed Hrvatskoj

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Na ovaj način, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, žele se usprotiviti najavama izmjena Zakona o radu

Na Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizira e-prosvjed pod nazivom “Radnicima hvala – ali prvo prava!” putem internetske platforme Zoom.

E-prosvjed organiziraju jer epidemija koronavirusa ne dopušta okupljanje i održavanje tradicionalne sindikalne povorke i javnoga prosvjeda. Na ovaj se način, poručuju, žele usprotiviti najavama izmjena Zakona o radu.

“Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebalo bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda”, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel putem platforme Zoom, gdje se na virtualnom prosvjedu okupilo oko 200 sudionika.

U 12 zahtjeva sindikalci traže transparentnost i nadzor potpora za očuvanje radnih mjesta, te da poslodavci koji koriste potpore radnike zadrže dodatna tri mjeseca. Odbijaju prijedloge za smanjenjem plaća i pozivaju na bolju organizaciju rada kroz provedbu ključnih reformi u javnom i privatnom sektoru. Zahtijevaju primjenu Europskog stupa socijalnih prava, kojim bi se proširila radna i socijalna prava na radnike u nestandardnim oblicima rada, poput rada putem interneta.

Što vi mislite o njihovom Zoom prosvjedu recite nam u našoj anketi…

 

 

 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari