PREMIJER O NESREĆI

Video | Plenković o padu MiG-a kraj Daruvara: ‘Tehnički kvar nije za odgovornost ministra’

Okrenuo je i na temu francuskih Rafala te rekao da eskadrila dolazi za nešto više od godine dana i da će se time Hrvatsko ratno zrakoplovstvo transformirati: ‘Bit će to jako važan efekt naše borbene sposobnosti’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se sastao sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina te su razgovarali o reformi zdravstva, unaprjeđenju obrazovanja, financijskoj perspektivi 2021.-2027., te izmjeni Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Premijer daje izjave za medije, a očekuje se i da će dati nove informacije vezane uz pad MiG-a:

“Jedan pilot je pušten na kućnu njegu, da je drugi imao operaciju koja je dobro prošla. Istragu provode tijela, kad budu znali više, tad ćemo i reći.

MORH i HRZ obavljaju redovito sve tehničke kontrole, avioni nikad ne polijeću da se nisu tehnički pregledali. Strateška odluka naše Vlade, nakon kvalitetnog i ozbiljnog procesa, bila je da odaberu francuski Rafali, koji imaju dva motora – vrlo važan detalj. I o tome smo vodili računa kad smo odabirali koji tip višenamjenskih borbenih aviona nabaviti. Imat ćemo sasvim drugu situaciju, a to će biti praktički za nešto više od godinu dana, kada će cijela eskadrila Rafala biti u Hrvatskoj i tada će HRZ doživjeti transformaciju i bit će jako važan efekt na naše obrambene sposobnosti.”

Na pitanje odgovornosti za pad MiG-a rekao je kako “nije prvi put da se ovo dogodilo”.

“Ima o tome članaka o tome koliko hoćete. Tehnički kvar nije za odgovornost ministra”.

Pitali su ga potom i osjeća li političku odgovornost za slučajeve u zdravstvu i to da je nakon dvije i pol godine nakon smrti 18 staraca u splitskom domu za starije i nemoćneDORH pokrenuo istragu, te smrt novinara Matijanića.

Odgovorio je: “Ne, to su pitanja za zdravstvo i DORH.”

Govoreći o Schengenu, rekao je da je Hrvatska spremna, da ima trenutačnu komunikaciju s hrvatskom predstavnicom koja je na sastanku s veleposlanicima EU.”Niti jedna zemlja nema rezervu glede Hrvatske. Očekujem odluku (o Schengenu op.a) sutra i da stupi na snagu 1. siječnja”, rekao je premijer i ponovio da to za Hrvatsku biti ogroman iskorak u gospodarskom, prometnom i turističkom smislu.

Na pitanje sigurnosti jugoistoka Europe, rekao je da je jučer u Tirani rekao kako je poslao poruku koja je posebno važna za Hrvatsku, a tiče se BiH.
“Želimo da se BiH što prije dodijeli status kandidata EU, po mogućnosti već idući tjedan. To bi bilo poticajno za europski put i reforme, kao i za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda”, poručio je Plenković.

Komentirao je i pitanje dolaska ukrajinskih vojnika u Hrvatsku.

“Stvar je jasna – taj prijedlog, ne samo da je u skladu s Ustavom i Zakonom o obrani, nego u potpunosti slijedi sve slične situacije koje smo imali do sad. Izmišljena priča o ustavnoj osnovi nekome je paravan da ne bi otvoreno rekao je li za to da Hrvatska osuđuje rusku agresiju, za to da pomaže Ukrajini i to politički, vojno, humanitarno. Ova misija vojne pomoći nije odlazak u Ukrajinu, nego će se ona iduće dvije godine odvijati mahom u Poljskoj i Njemačkoj, uz mogućnost da do stotinjak vojnika dođe u Hrvatsku”.

Dodao je da, ako postoji ijedna zemlja u EU koja bi morala imati refleksnu solidarnost s Ukrajinom, onda da je to Hrvatska. “Mi smo prije 30 godina bili žrtva velikosrpske agresije, Miloševićevog režima. Imali smo embargo na oružje i to da je svaki metak, puška, naoružanje došlo po putu koji je bio skuplji i nezakonit, a opet smo se obranili. Sad, kad je ovakva poruka solidarnosti prema Ukrajini, ne znam tko bi i zašto to mogao imati nešto protiv. Stvar je jasna i čista, sve ostalo je politiziranje”, komentirao je premijer i rekao da očekuje od saborskih zastupnika da sabrano i staloženo donesu odluku, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari