OBAVEZAN PREDSTAVITI SABORU

PLENKOVIĆ O STANJU NACIJE Premijer se hvali: ‘Idući tjedan povećavamo minimalnu plaću na 4220 kuna’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković započeo je pred polupraznom sabornicom predstavljanje Izvješća o stanju države i nacije, koje je predsjednik Vlade obvezan jedanput godišnje predstaviti Saboru. Današnje predstavljanje rada Vlade odvija se dan uoči šeste godišnjice otkako je ušao u Banske dvore.

Oporbeni klubovi, od krajnje desnice do krajnje ljevice, uz izuzetak Socijaldemokrata, odlučili su bojkotirati premijerovo godišnje izvješće te su već prije premijerova govora napustili sabornicu u znak protesta jer Plenković odbija da se u Saboru raspravlja o aferi Ina te iznijeti svoja saznanja o njoj te zato jer se odbio pojaviti na Antikorupcijskom vijeću, piše Net.hr.

Prije premijerova obraćanja, zastupnik Davorko Vidović uvodno je zatražio stanku te rekao: “Ne očekujemo brojke. Ne želimo statistiku koja će nam dokazivati da živimo dobro samo to ne znamo. Očekujemo da se suočimo sa stanjem nacije. Što je rezultat onoga što ste činili? Što ćete poduzeti da se stanje u zemlji popravi?”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković je uvodno spomenuo rat u Ukrajini. “Tri su paralelna procesa koja utječu na pozicioniranje država. Globalno postojanje je u potpunosti promijenjeno. Poremećeni lanci opskrbe imaju ekonomske i socijalne posljedice. Svjedoci smo suprotnosti demokratskih i autoritarnih režima. U tim okolnostima i mi pozicioniramo Hrvatsku. Koristimo snažniji međunarodni položaj zemlje za kvalitetu života građana. Gradimo konkurentnije i izvozno orijentirano gospodarstvo.”

Plenković navodi uspjehe Vlade: Poboljšan standard umirovljenika, povećanje zaposlenosti…

“Ovo je godina isporuke. Otvorili smo Pelješki most. Uvodimo euro, ulazimo u Schengen. Imamo odličnu turističku sezonu na razini rekordne 2019. Rast BDP-a očekujemo na razini 5,7 posto što je 2,7 posto više nego smo sami prognozirali u travnju. Imamo povijesnu razinu kreditnog rejtinga. Podigli smo stupanj razvijenosti zemlje po stanovniku s 61 posto na 70 posto prosjeka EU-a. Usmjeravamo 25 milijardi eura europskih sredstava za reforme obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, unaprjeđenje infrastrukture i gospodarstva”, rekao je Plenković.

Rekao je da smo krizu dočekali spremni te spomenuo dva paketa pomoći “teška ” 26 milijardi kuna koji će osigurati “mirnu zimu.” “Osim paketa mjera, zadovoljni smo i rastom industrijske proizvodnje od 6,2 posto”, dodao je.

“Drago mi je što sam neposredno prije ovog izlaganja prenio našu snažnu podršku Ukrajini. Za razliku od nekih drugih aktera na političkoj sceni mi smo jasno dali podršku Ukrajini koja se bori za slobodu vlastite domovine”, rekao je Plenković. “Hrvatska je osudila agresiju i pozvala na njen prestanak. Pokazali smo solidarnost bez presedana, podržali sve pakete sankcija, iskazali smo Ukrajini vojnu, humanitarnu, diplomatsku podršku i to ćemo činiti i dalje. Nitko ne zna bolje od nas koliko je bitna samostalnost zemlje”, rekao je.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Živimo u vremenima koja su promijenila naše živote, ugrozila standard građana. Važno nam je da osiguramo društvenu solidarnost. To znači borbu protiv siromaštva i potporu najugroženijim skupinama. Briga za naše umirovljenike manifestira se u povećanim financijskim sredstvima i zakonima koje donosimo. Želimo da nam mirovinski sustav bude stabilan”, rekao je te podsjetio da je umirovljenicima osiguran covid dodatak i jednokratna pomoć te da je mirovina povećana za 17 posto odnosno za ukupno 800 kuna. Najniže mirovine povećane su za 566 kuna, što je najveće povećanje u mandatu jedne Vlade, istaknuo je te najavio za više od 155.000 umirovljenika 27 posto obiteljske mirovine koje se također od iduće godine podižu za deset posto.

‘Idućeg tjedna povećavamo minimalnu plaću na oko 4220 kuna’

“Gradimo poticajno gospodrsko okruženje koje omoguća rast plaća. Osigurali smo 800 tisuća radnih mjesta i plaće za čak 130 tisuća poduzeća koja su tako sačuvala likvidnost i opstala u covid krizi. Za to smo izdvojili više od 12 milijardi kuna”, podsjetio je te dodao da je cilj Vlade da prosječna neto plaća dosegne 1088 eura ili 8200 kuna.

U šest godina (njegovih Vlada), prosječna neto plaća porasla je za 34 posto, odnosno za više od 1900 kuna, i iznosila je u srpnju 7.576 kuna, rekao je u Godišnjem izvješću o radu Vlade koje je podnio Hrvatskom saboru.

“Minimalna plaća danas iznosi 3750 kuna, to je 620 eura bruto, a 490 eura neto. Idućeg tjedna vlada će podići minimalnu plaću na 700 eura bruto, oko 4220 kuna neto”, najavio je. Minimalna plaća tako bi dosegla 51 posto prosječne plaće.

O intervencijama Vlade u cijene energenata

Dotaknuo se i zdravstvenog sustava. “Nastavljamo s jačanjem sustava. Ovaj tjedan ćemo predložiti zakon o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju. Ključ je poboljšati zdravstvenu skrb za pacijente, osigurati prevenciju i pojačati primarnu zdravstvenu zaštitu i racionalizirati i smanjiti troškove”, rekao je. “Mi smo u pet godina mandata izdvojili 10 milijardi kuna za posebno skupe lijekove. Ukupna masa plaća u zdravstvu je također značajno povećana. Očekujem da nove reforme unaprijede i status mladih liječnika”, rekao je te dodao da je prioritet izgradnja infrastrukture odnosno nacionalne dječje bolnice.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o fiskalnoj politici, rekao je da bi danas bilo teže reagirati i pomoći svima kojima je potrebno da nije bilo napora i uspjeha u tom području. “Ostalo je manje od 90 dana do kada će euro zamijeniti kunu. U proteklom vremenu ublažili smo i posljedice inflacije. Smanjivali smo stope PDV-a. Novi paket mjera fiksirao je cijene devet osnovnih proizvoda. Kada je nužno, određujemo cijenu naftnih derivata, plina i struje. Lakše je u ovakvim okolnostima kada unaprijed znate da vam cijena plina i struje neće rasti, a da će cijene naftnih derivata ostati na razini”, rekao je Plenković.

“U gospodarstvo je uloženo 5,5 milijardi kuna potpora. Nastavljamo sa administrativnim rasterećenjem, predlažemo Zakon o trgovini da pokažemo da njegujemo obiteljske vrijednosti jer znamo koliko ljudi želi neradnu nedjelju”, najavio je.

O Ini: ‘Nismo zadovoljni ovom aferom’

“Svjesni smo da je vrijeme jeftine energije iza nas. Moramo se prilagoditi novom energetskom globalnom okviru. Zato se zalažemo da cijene ostanu pristupačne i da na europskoj razini pronađemo zajedničko rješenje za plin. Naložili smo Ini da proizvodnju plina poveća za deset posto i da on ostane u Hrvatskoj. U ovom procesu je važno koristiti velika javna poduzeća. Nismo zadovoljni ovom aferom, reputacijom Ine, Mola i Hrvatske. Rekli smo da će ova afera biti točka prekretnice koja pokazuje da je model upravljanja Inom neprihvatljiv – da je glavni onaj koji odlučuje mađarska strana”, rekao je te dodao da je Ured za sprječavanje novca Vlade otkrio aferu, a ne DORH. Rekao je da je s Mađarima razgovarao o ovom neodrživom modelu vođenja Ine.

“Donijeli smo odluku o izgradnji plinovoda koji će Hrvatskoj omogućiti da postane energetski hub. Nastavit ćemo s naporima za suzbijanje globalnih klimatskih promjena. Ostvarili smo suradnju s jedinicama lokalne i područne samouprave…fiskalna decentralizacija, investiranje u sve dijelove Hrvatske, projekt Slavonija, projekt Sjever, Lika, Banovina… ispravili smo statističke i regionalne karte potpora. Nije isto ako investitor dolazi u Zagreb ili u Vukovar ili Ilok. I to se riješilo”, rekao je Plenković. Podsjetio je da je za revitalizaciju otoka osiguran značajan novac te da je potpisan sporazum težak devet milijardi kuna s Europskom komisijom.

‘Vlada će u školama financirati jedan obrok, jest će se hrvatska hrana’

Vlada će planirati u proračunu da država financira jedan obrok dnevno u svim školama od iduće godine, najavio je Plenković. “Ne želimo da više bude i jedno dijete u osnovnoj školi koje zbog okolnosti u svojoj obitelji nema sredstva za obrok. Osigurat ćemo da se jede hrvatska hrana. To je 550 milijuna kuna za 311 tisuća djece, od čega njih 80 tisuća skoro u siromaštvu. To su naše realnosti, prepoznali smo taj problem”, rekao je premijer dodajući da je ovo i demografska mjera.

Rekao je da je 2,3 milijarde kuna osigurano izgradnju škola i vrtića. “Sve ide prema tome da imamo jednosmjenski sustav nastave i bolji materijalni status naših učitelja i nastavnika.”

1Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Naglasio je da je Vlada ciljano pomagala pojedinim sektorima u poljoprivredi, kroz sredstva EU fondova i vlastita sredstva.

“Kazali smo da nam je za Hrvatsku važno da imao jake i snažne institucije i da gradimo pravednije društvo. Povjerenje u institucije je preduvjet pravednijeg društva. Treba paziti na načelo trodiobe vlasti, stvoriti kvalitetan zakonski okvir za borbu protiv korupcije, da svi znaju da nema nedodirljivih”, rekao je Plenković i dodao da je broj neriješenih predmeta pet posto manji, a trajanje sudskih postupaka smanjeno za osam dana.

O korupciji, blokiranim građanima, obnovi nakon potresa…

“Iskorjenjivanje korupcije jedna je od temeljnih zadaća Vlade. Donijeli smo novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, izgradili akcijski plan za sprječavanje korupcije, samoinicijativno ukinuli imunitet članovima Vlade”, rekao je.

Rekao je da je broj blokiranih građana za devet tisuća manji nego prije pandemije, što je vezano uz novi sustav određivanja ovrhe temeljem vjerodostojne isprave. istaknuo je velika ulaganja u prometu te investicije teške 25 milijardi kuna.

“Podržavamo da se ubrza konstrukcijska obnova, izgradnja kuća i proces samoobnove”, rekao je Plenković o obnovi nakon potresa. “Na 541 kući se izvode radovi, izgrađuje se 16 stambenih zgrada na području Banovine. Cilj je da se iskoriste sva sredstva Europske unije i da se potakne ubrzanje obnove”, rekao je Plenković.

Dotaknuo se i hrvatskih branitelja te spomenuo da su izgrađeni centri u Šibeniku, Petrinji, Daruvaru… “Ne prestajemo tragati za sudbinom onih koji se još vode kao nestali. Nastavljamo dodjelu stanova, potpora, stambenih kredita”, rekao je.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Naglasio je da više od dva posto BDP-a Hrvatska izdvaja za obranu. Naglasio je da se ulaže u opremanje i modernizaciju hrvatske vojske. Najavio je da Rafali dolaze za godinu dana i da će to osnažiti obrambene sposobnosti zemlje. “Ulažemo u sustav protuzračne obrane i idemo s planom modernizacije hrvatske ratne mornarice s jednim višenamjenskim borbenim brodom”, rekao je Plenković.

O srpskoj optužnici: ‘Za hrvatske pilote i nas kao državu taj proces ne postoji’

Spomenuo je i policiju. “Ispunili smo sve kriterije za Schengen. Zadnje odluke očekujemo u sljedećim tjednima”, rekao je.

Spomenuo je da smo ispunili i uvjete za pristupanje američkom programu izuzeća kojim će hrvatski građani moći ući u SAD bez granične kontrole. “Ulazimo u uži krug zemalja kada je riječ o sigurnosnim kriterijima. Da se razumije što je to, taj sporazum imaju još samo Švicarska, Njemačka i Velika Britanija”, rekao je Plenković.

Pozvao je Srbiju za neprihvatljivo ponašanje prema umirovljenim hrvatskim pilotima, ponovio je da je optužnica protiv njih politički motivirana i da je to za Hrvatsku nepostojeći proces. “Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je riječ o hrvatskim pilotima, to je prije svega politički motiviran proces i nikako ne pridonosi povjerenju, dapače. Udaljava nas jedne od drugih. Za hrvatske pilote, a i nas kao državu, taj proces ne postoji”, rekao je je.

Istaknuo je da se vlada sustavno zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU. Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt intervenirao je početkom listopada u Ustav Federacije BiH i izborni zakon, a premijer ističe da je hrvatska vlada tome pridonijela.

“On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno. Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH”, rekao je Plenković.

Europska komisija predložila je prošli tjedan da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja. “Što je bliže BiH Europskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo”, dodao je premijer.

‘Ima još puno posla pred nama’

“Uvodimo euro čime jačamo monetarnu i ekonomsku snagu Hrvatske, ulazimo u šengen čime štitimo granice, olakšavamo kretanje naših građana i dolazak turista”, naveo je Plenković. Naglasio je da je Hrvatska “na korak do toga” da postane jedna od 15 država koje su istodobno članice NATO-a, Europske unije, šengenskog prostora i europodručja.

“Euro, na čijim će kovanicama uskoro biti i hrvatski nacionalni motivi, bit će simbol pune pripadnosti Hrvatske Europi”, istaknuo je. Dodao je da je Hrvatske ispunila sve kriterije za šengen, a sada se čeka mišljenje Europskog parlamenta i odluka Vijeća o punoj primjeni šengenske pravne stečevine.

Plenković je istaknuo da je “presudni geopolitički događaj ruska agresija na Ukrajinu”. “Hrvatska je stala na pravu stranu povijesti i snažno podržala i pomogla zemlji koja danas brani svoj suverenitet, ali i europske vrijednosti”, naglasio je Plenković, dodavši da će Zagreb nastaviti pomagati Kijevu. Još jedan oblik potpore predstavljat će prvi parlamentarni samit Krimske platforme koji će se idući tjedan održati u Zagrebu.

“Imamo jako puno izazova, kriza, pokušaja da se destabilizira politički kontekst u Hrvatskoj i da se odvuče fokus na teme koje se bave korupcijom. Imamo još puno posla pred nama. Želim ovo rezimirati s ovim porukama: 311 tisuća djece koja će s početkom drugog polugodišta imati plaćen obrok; 700 eura bruto minimalna plaća; reguliranje rada trgovina nedjeljom na šesnaest neradnih nedjelja; reforma zdravstva; daljnje ulaganje u energetsku samodostatnost te da sve plaće dođu na razinu od 8200 kuna neto”, rekao je zaključno premijer te dobio pljesak saborskih zastupnika.

‘Unatoč aferama, pokazali ste nevjerojatnu sposobnost održavanja na vlasti’

Nakon premijerova izlaganja, zastupnica Ivana Posavec Krivec istaknula je da premijer govori u superlativima, ali da je posao oporbe istražiti što nije dobro. “Svaka medalja ima lice i naličje. Vi ste govorili o zlatnom licu medalje. Govorili ste malo previše pro futuro, a premalo o rezultatima Vlade. Ovo izvješće dobiva jedva prolaznu ocjenu, ali ima detalj koji moramo nagraditi: prolazna ocjena je zahvaljujući nevjerojatnoj sposobnosti održavanja na vlasti, usprkos svim aferama. Pokazali ste nevjerojatnu sposobnost za samoodrživost”, rekla je te podsjetila da je većina ministara otišla s funkcije od optužnicom USKOK-a, a ministar Marić bez obrazloženja. Zapitala je premijera čime ga je ministar Ćorić zadužio da je dobio mjesto viceguvernera?

“Improvizirate i čekate upute iz Bruxellesa. Pred godinu dana, 4. studenoga 2021. ovdje ste ljude stavili u fokus politike. Rekli ste da je vaš cilj poboljšati životni standard. Mi vjerujemo da nastavljate voditi politiku nebrige za građane”, rekla je te zapitala premijera žive li građani danas bolje nego prije godinu dana te primaju li veće plaće ili se maksimalno kreditno zadužuju da bi servisirali osnovne potrebe? Preko četvrtina stanovnika u RH ima problem s plaćanjem režija, istaknula je te dodala da je veliko nezadovoljstvo i u javnoj i državnoj službi. Spomenula je i građane starije životne dobi, kojima upute za štednju neće pomoći da prezime. “Niste uspjeli riješiti dugove u zdravstvu i motiv za zadržavanje mladih liječnika u Hrvatskoj. Podsjećam vas na nedavni prosvjed. Kažu da je teško dobiti željenu specijalizaciju. Liste čekanja i dalje rastu, unatoč tome što nas je po popisu stanovništva sve manje. Zemlja ne može biti uspješna ako ljudi u Baniji i dalje žive u kontejnerima”, nabrajala je Posavec Krivec te spomenula prosvjed odgajatelja sljedeće subote.

“Pohvalili ste se novim vrtićima. Tko će u njima odgajati i skrbiti za djecu? Jeste li uskladili obrazovne i odgojne mjere da biste osigurali stručne kadrove? Podsjećam na kontinuirani nedostatak nastavnika stručnih predmeta. Niste postigli pozitivni pomak u obrazovanju djece s posebnim potrebama. Roditelji stalno ukazuju na to. Meni osobno ste obećali da ćete poboljšati posvajanje djece kojih je četiri tisuće u RH. Broj te djece se u pet godina udvostručio”, zaključila je.

‘Najavljujete nove stadione, valjda je bitnije ljudima osigurati krov nad glavom’

Domagoj Hajduković zapitao je premijera kako građani mogu imati povjerenja u pravosuđe koje je donijelo oslobađajuću presudu u slučaju Sanader. “Vi najavljujete gradnju novih stadiona, to je bitno, ali valjda je bitnije ljudima osigurati krov nad glavom. Vraćamo profesore fizike i matematike samo da netko može obrazovati učenike”, rekao je te ponovio da on vidi samo unutarnjeg, a ne vanjskog, neprijatelja – HDZ. “Čestitam vam na samoobmani”, rekao je. Naglasio je da je ministarstvo poljoprivrede pomoglo poljoprivrednicima s 200 milijuna kuna, što je zanemarivo u vrijeme ogromnih poskupljenja.

“Sad trebamo pomoći Petrokemiji koja od travnja ne radi. Onaj tko sada opstane na tržištu, taj će opstati dalje”, rekao je Hajduković. Dao je pravo Vladi za politiku prema Ukrajini. “Drago mi je da naša podrška ne ostaje samo na riječima. No ostaju drugi izazovi: odnosi sa susjedima, položaj hrvatske dijaspore, prvenstveno tu mislim a BiH”, rekao je.

U ime Kluba zastupnika nacionalnim manjina govorio je Robert Jankovics koji je rekao da će Klub podržati izvješće. “Smatramo da je Hrvatska 2020. bolja nego što je bila 2016. godine iako, tema koje su bile teme prije covida… danas su potpuno druge teme i okolnosti. Pomalo je zaboravljeno što se sve dogodilo u zadnjih šest godina. Unatoč tome, Vlada koju podupiremo uspjela je napraviti stvari koje su unaprijedile ovu zemlju. Pozicija Hrvatske danas je značajno bolja. Vjeruje stručnjacima koji tvrde da je ulazak u eurozonu od našeg interesa i da je rejting na povijesno visokom nivou. Sredstva od 25 milijardi eura na raspolaganju su izniman uspjeh. Posebno spektakularnim smatram izgledan pristup schengenskoj zoni”, rekao je te nastavio:

“Posebno pozravljamo besplatnu prehranu u školama koja je u Osječko-baranjskoj županiji već na snazi. Smatramo da je odluka o modernizaciji hrvatske vojske opravdana. Smatramo bitnim da je Vlada imala hrabrosti za reforme koje prijašnje vlade nisu dirale: smanjen je broj lokalnih dužnosnika, napravljena je fiskalna decentralizacija, a potpore uperene Slavoniji i Baranji što će olakšati pristup EU sredstvima. Pohvaljujem i političku hrabrost za izmjenu Zakona o referendumu”, rekao je Jankovics ocijenivši da je Vlada napravila dobar posao te da ima još puno prostora za poboljšanja u obnovi nakon potresa jer obnova na Banovini ide sporije od onoga što se priželjkivalo.

“Da bi Hrvatska bila bolja, Klub zastupnika pružio je političku stabilnost i svjesni smo odgovornosti koju smo za to preuzeli. Vjerujem da smo postupili dobro”, zaključio je.

Zastupnik Milan Vrkljan pohvalio je topli obrok za djecu, ali je podsjetio da 30 posto djece živi u gospodarskom siromaštvu. “Rekao bih da problem hrvatskog društva, unatoč tome što podržavam mjeru, se ne može rješavati dijeljenjem socijalne pomoć nego podržavanjem i stvaranjem okvira za gospodarski rast”, rekao je.

Penava: ‘Gdje je nestao Andrej Plenković?’

Predstavljaju izvještaja premijera Plenkovića o radu Vlade prethodila je sjednica Sabora u kojoj su zastupnici uglavnom iznosili stavove zbog čega neće biti prisutni na premijerovom predstavljanju izvješća, nabrajajući afere koje potresaju Inu.

Hrvoje Zekanović sjednicu Sabora je započeo izjavom da Most troši milijune kuna na video montaže, a onda se ljuti kada netko o njihovim članovima napravi videouradak. Spomenuo je i “nelegalnu” sjednicu Antikorupcijskog vijeća i kritiku oporbe da se premijer na istu neće odazvati.

“Zašto nisu prebacili sjednicu, ako je to toliko važno? Radi se o igrokazu gospode iz Metkovića u kojem sudjeluju i SDP i Centar i Most i ostale stranke i strančice – oni koji žele preuzeti upravljanje hrvatskom državom”, rekao je Zekanović.

Ivan Penava dotaknuo se zatvaranja rafinerije u Sisku. “Priča o Ini je priča o Sisačkoj rafineriji. Omražena komunistička vlast, koju ne podržavam, nije zatvorila Inu nego je nastavila razvijati poslovanje – uz puno korupcije i pljačke – ali ipak vodeći računa o općem interesu i razvoju društva i države. Onda moderna Hrvatska ugleda svjetlo dana, narod krvlju plati slobodu, a na Badnjak 2016. godine premijer Plenković u školovanoj pozi izjavi da će Vlada pokrenuti proces cjelokupnog otkupa Ine, a koji neće povećati javni dug Hrvatske. Tko to ne bi podržao?

Međutim, dogodi se 2017. godina, tada ministar Tomislav Čorić zaključi da je zatvaranje Sisačke rafinerije protivno nacionalnom interesu, a godinu dana kasnije u ime Vlade RH potpiše tu odluku. I zatim uslijedi šok od prije neki tjedan, kada Ina zaključi da je riječ o poslovnoj odluci kompanije da zatvori Sisačku rafineriju, koju su podržala oba vlasnika. Jasan mi je interes Mađara, a gdje je nestala hrvatska politika? Gdje je nestao Andrej Plenković?” zapitao se.

Peović: ‘Danas ćemo kao opozicija izaći iz sabornice’

Katarina Peović rekla je: “Danas ćemo kao opozicija izaći iz sabornice. Premijer će se hvaliti povećanjem plaća. Ja ću vas podsjetiti da je minimalna plaća u Sloveniji u razini naše prosječne plaće. Ali mi ćemo izaći zato jer, ako Plenković ne poštuje ovaj visoki dom, onda se ne treba ni njega poštovati ni slušati. Zaboravlja podjelu vlasti na izvršnu i zakonodavnu.”

Dotaknula se i izmjena Zakona o radu koje će se uskoro naći na dnevnom redu zastupnika te iznijela kritike na predložene izmjene, posebno rada od kuće. “Ako taj zakon prođe, imat ćemo ucijenjene sindikate koji će biti prisiljeni potpisivati kolektivne ugovore kojima se mogu odrediti niži uvjeti organiziranja radničkih prava od onih koji su garantirani zakonom. Ovim zakonom omogućit će se da se kolektivnim ugovorom osiguraju prava niža od zakonom dopuštenih. Nemate slobodne dane, adekvatnu plaću..”

Raspudić: Priprema li se ZTC za prodaju?

Nino Raspudić rekao je: “Danas koristimo infrastrukturu koja nije u našem vlasništvu. Možemo se samo tješiti da Hrvatski Telekom nisu prodali Rusima nego Nijemcima. Ohrabreni lakoćom prodaje prve strateške tvrtke bez posljedica, majstori nisu stali. Političkim elitama nijedan strateški interes nije svet. Traže novu žrtvu. Možda je to upravo ZTC koji gledamo u medijima, koju majstori prvo dovedu do propasti, a onda će je netko kupiti i postat će uspješna u tuđim rukama. Koliko su spremni daleko ići, pokazuje i da su spremni prodati tvrtku koja održava naše zrakoplove. ZTC je prvo izdvojen iz sustava Ministarstva obrane. U sljedećih trinaest godina ZTC nije našao nijedan posao održavanja privatnih zrakoplova, a ZTC nije u stanju servisirati državne zrakoplove. Plenković je 2017. ZTC stavio pod upravljanje Centra za restrukturiranje. Kako tvrtka za održavanje zrakoplova može biti izbačena iz tvrtki od posebnog strateškog interesa. Je li to priprema za prodaju?”

Grbin: ‘Izvozimo naftu na preradu, da bi od Mađarske kupovali skupe derivate’

Peđa Grbin rekao je: “Danas će se predstaviti izvješće o radu Vlade. Ali jedina politika koja se kontinuirano provodi je korupcija. To je jedina politika u kojoj nije bilo promjena i skretanja. Ako je krađa i korupcija jedina sustavna politika Vlade, onda je jedino mjesto gdje o tome treba raspravljati Antikorupcijsko vijeće, na koje Plenković ne želi doći. Strah ga je onoga što bi ga pitali i zato će to izbjegavati na sve moguće načine. Tako smo čuli da će Vlada graditi stadion, pa da ipak neće. I tako iz dana u dan.

U danima koji su pred nama, naslušat ćemo se obećanja, pustih obećanja koja nisu spremi ostvariti, da bi se izbjegla odgovornost i da se ne bi pričalo o onome što je bitno. Ina – nestala je milijarda kuna, i da je bilo toga još. Da se zatvorila rafinerija u Sisku, koja je jednoga dana bila strateški interes, a onda je to prestala biti. Ali to nije kraj. Dok se cijela Europa bori s nestašicom, jedina rafinerija koja je ostala raditi ide u remont. Baš sada? Mi izvozimo našu naftu jer je ne možemo prerađivati u Hrvatskoj, da bi od Mađarske kupovali skupe derivate. I onda se čudimo što Vlada mora intervenirati u cijene? SDP danas neće sudjelovati u izvješću Vlade. Predsjednik Vlade to nije zaslužio.”

Hajduković: ‘Neprijatelj je unutarnji – HDZ’

Zastupnik Domagoj Hajduković, predstavnik Socijaldemokrata, jedine stranke koja neće bojkotirati Plenkovićevo predstavljanje izvješća, rekao je: “Brojimo 250 tisuća blokiranih, premijer najavljuje građenje stadiona. Netko iz Ine ukrade milijardu, premijer kaže da je pravosuđe u redu. Profesore vraćamo iz mirovine, samo da netko ima predavati djeci, ali premijer tvrdi da nema drame, da imamo vanjske neprijatelje. Ja nemam istančane radare, ali čini mi se da je neprijatelj unutarnji – HDZ. Čestitam vam na manjku srama i traženju alibija. Neki ljudi na Baniji i u Zagrebu još uvijek žive u privremenom smještaju nakon potresa. Hoćemo se vraćati na Inu? Predugo bi trajalo da nabrajam sve afere, ali glavni motiv je pohlepa onih koji su bliski vlasti i koji državne servise koriste da bi se bogatili i profitirali na račun hrvatskih građana.”

Mrak Taritaš: ‘Neki ministri su dulje u pritvoru nego što je trajala Oreškovićeva vlada’

Anka Mrak Taritaš istaknula je da trodioba vlasti u Hrvatskoj pokazuje međusobno nepoštovanje. “Ako premijer je poštuje Sabor, kako očekujete da zastupnike poštuje netko drugi? Pozvan je na Antikorupcijsko vijeće. Ako nema što skrivati, dođe, kaže što misli i ode. Premijer ima potrebu oporbu nazivati svakakvim imenima. Oporba mora ukazivati na ono što misli da vladajući ne rade dobro, a oni se mogu braniti radom ili riječima. Ovi vladajući se brane riječima.

Mi danas nećemo sudjelovati u izvješću premijera o radu Vlade, to je prvi put da ne sudjelujemo jer želimo poslati jasnu poruku – međusobno se trebamo poštivati. Premijer mora pokazati poštivanje Sabora i onda može očekivati poštivanje Sabora. On će govoriti o šest godina najdugovječnije Vlade i sebe kao najuspješnijeg premijera. I to je istina. Vlada je toliko dugovječna da su neki ministri uspjeli u pritvoru provesti dulje nego što je trajala vlada Tihomira Oreškovića. Dugovječno se i krade, u milijardama. Nismo nešto posebno iznenađeni, ali premijer je ponudio nešto drugo pa mu nema koristi izvlačenja na bivše predsjednike i glavne tajnike stranke”, rekla je.

Benčić: ‘Čime je to Victor Orban zadužio Plenkovića?’

Zastupnica Sandra Benčić rekla je da je oporba nudila konstruktivne prijedloge, ali da je Vlada sve odbijala, uključujući i preporuke oko otkupa odjela u Ini. “Danas imamo izvješće o radu Vlade. To će biti PR-ovska aktivnost premijera, zamišljena kao pokazivanje mišića Andreja Plenkovića sat vremena, i nijedan zastupnik ne može dati repliku. To je format koji njemu daje mogućnost da bira što će govoriti. I od nas se očekuje da ovdje sjedimo pognute glave i slušamo hvalospjeve premijera. Ovaj dom ga je birao i njemu odgovara. Ali umjesto toga, premijer nakon svih afera u Ini odbija razgovarati o tome pred ovim domom i doći na radna tijela Sabora, razgovarati o političkoj odgovornosti za Inu. Victor Orban Mol koristi za geostrateške interese Mađarske i vodi energetsku politiku Hrvatske. Orban, koji je oštetio proračun RH za ozbiljan novac. Čime je to Victor Orban zadužio Plenkovića? Nismo dobili odgovor zašto je zatvorena Sisačka rafinerija.”

Habijan: ‘Grmoja može održavati saslušanja, ali to im ne daje legitimitet’

Damir Habijan rekao je: “Nakon završetka sjednice Odbora za ustav, na kojoj je donijeto mišljenje da se za suzbijanje korupcije ne mogu provoditi javna saslušanja, kolega Grmoja izjavio je da je nebitno što su javna saslušanja nezakonita. Drugim riječima, kolega koji je podnio prisegu sada svjesno krši Ustav u ime tobožnje borbe za istinu i pravdu. Javna saslušanja mogu se provesti samo pred matičnim javnim tijelima. Zato je nevjerojatno da se danas izjavljuje da premijer ne poštuje Sabor, dok je istina suprotna: oni su ti koji inzistiraju na javnim saslušanjima, za koje je Odbor za Ustav dao mišljenje da nisu po zakonu. Proizlazi da gospodin Grmoja prekoračuje svoje ovlasti. Pokušaji oporbe da opravdaju nezakonita saslušanja svela su se na to da se HDZ boji. Čega se HDZ boji i je li spriječio javna saslušanja? Naš stav je jasan: kolega Grmoja i dio oporbe koji podržava takva saslušanja može ih održavati, ali to im ne daje legitimitet.”

Natalija Martinčević spomenula je “okršaje” župana Anđelka Stričaka te pobrojila incidente u koje je bio uključen, kao i posljednje “organizirano prebijanje mladića”. “Tražimo hitno očitovanje ministra Božnovića i unutarnju reviziju postupanja Varaždinske policije. Pijani dužnosnici mogu hvatati pijani građane, vrijeđati službene osobe, odbiti alkotestiranje, rugati se građanima i lagati bez posljedica, prebijati i zastrašivati građane. U svakoj normalnoj državi ovakvo ponašanje rezultiralo bi ostavkom. Očekujemo od premijera da prestane štititi nasilnika.”

Vukovac o Agrokoru: ‘Podaci su se lažirali, a pomagala je država’

Ružica Vukovac spomenula je Agrokor i pretvorbe. “Novi vlasnici zatvarali su tvornice, otpuštali radnike. Država namjerno nije vodila evidenciju. Sjetimo se Kutle ili Gucića, poduzeća koja su sva nestala, a s njima i njihov kapital. Na tim je temeljima nastao koncern Agrokor, a koncern je narastao na vrijednost od 6,5 milijardi eura. Podaci su se godinama skrivali i lažirali, a pomagala je država: Vlada RH je donosila zakone, a Sabor ih izglasavao po mjeri Agrokora, tu je bio guverner Rohatinski koji je iz HNB-a otišao u Agrokor, a Vujčić je nastavio provoditi istu politiku. Bivši ministar Zdravko Marić – i on nije imao pojma o čemu se tu radi.

Banke koje su davale rizične kredite, Ministarstvo financija koje je moralo znati što se događa. Porezna uprava… Agrokor je bio enormno dužan, što je ministar Marić proglasio za državnu tajnu. Ministarstvo gospodarstva i HANFA i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja…nisu poduzeli apsolutno ništa. Bankrot najveće tvrtke, koja je prešla u ruke stranog kapitala. Sada, nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra, bilo bi pošteno da svi koji su dobili nagrade za njezino uspješno poslovanje, iste vrate Hrvatskoj gospodarskoj komori.”

Očekivane teme

Za očekivati je da će Plenković u svom govoru, predviđenom u trajanju do sat vremena, podsjetiti na ključne događaje u proteklih godinu dana te izazove s kojima se Vlada suočila s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, inflaciju, energetsku krizu, pandemiju covida-19.

Očekuje se da će Plenković podsjetiti na dva paketa Vladinih mjera usmjerenih pomoći građanima i gospodarstvu, prvi vrijedan oko pet milijardi kuna i drugi od 21 milijardu kuna.

Vjerojatno će spomenuti i pripreme za uvođenje eura od 1. siječnja 2023. te pripreme za ulazak Hrvatske u schengenski prostor koje se također očekuje početkom iduće godine.

Replike zastupnika nisu dopuštene, a nakon Izvješća mogu govoriti samo predstavnici klubova, njih 16, ne i zastupnici pojedinačno. Nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari