MOGUĆNOST KRETANJA U EU

Plenković o uvođenju Covid potvrda za lakše kretanje: ”Razmatraju se tri kategorije…”

Foto: Pixell/Unsplash

Premijer Andrej Plenković izjavio je da polaže velike nade u potvrdu o cijepljenju, koju EU planira uvesti, za koju je rekao da bi trebala imati jedan glavni cilj: ponovno otvaranje Europe. 

“Želimo sudjelovati u europskoj inicijativi koja bi mogla olakšati putovanje”, rekao je Plenković u razgovoru za Politico.eu.

Plenković je kazao da će potvrda, koja je na dnevnom redu Europske komisije ovaj tjedan, “obuhvaćati tri kategorije – oni koji su cijepljeni, oni koji imaju negativan test i oni koji su se oporavili od Covida”, pišu Vijesti.hr

Politico navodi da Hrvatska, u kojoj oko 20 posto BDP-a dolazi od turizma i srodnih djelatnosti, očajnički želi ponovno pokretanje turizma.

“Za nas je ključno da se cjelokupni kontekst pandemije Covid-19 razvija na način da postoji veća sloboda kretanja i da ljudi stvarno mogu posjetiti Hrvatsku”, rekao je Plenković naglasivši da neće biti dovoljno da Komisija predloži tehničko rješenje i dopusti pojedinim zemljama da odluče hoće li takvom certifikatu otvoriti vrata ili ne. Plenković kao i drugi šefovi zemlje EU-a koje se oslanjaju na turizam želi da to ima smisla.

Uvođenje potvrde, koju će Komisija predstaviti na sljedećem fizičkom sastanku na vrhu čelnika EU kasnije ovog mjeseca, trebala bi biti “posrednik za lakše kretanje i uklanjanje niza nacionalnih restriktivnih mjera i zabrana putovanja”, rekao je Plenković.

“Važno je da napravimo korake naprijed … Cijela ideja europskog savjetovanja jest da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja. To je cijeli cilj”, objasnio je.

Odgovarajući na pitanje kada će Hrvatska dobiti prva sredstava iz Mehanizma za oporavak, premijer je rekao da misli da bi to moglo biti početkom 2022. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari