DVIJE NOVE UREDBE

Plenković predstavio nove cijene goriva i mjere koje je Vlada donijela: ‘Smanjujemo trošarine, donijeli smo dvije uredbe’

27.05.2022., Zagreb - Dolazak ministara u Nacionalnu i sveucilisnu knjiznicu na sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic Photo: Robert Anic/PIXSELL

Vlada je danas na telefonskoj sjednici donijela mjere za ublažavanje cijena goriva, a detalje je objavio premijer Andrej Plenković na konferenciji na medije.

“Upravo je završena telefonska sjednica vlade na kojoj smo donijeli dvije uredbe. Uredbu o određivanju trošarina na naftne derivate i uredbu o određivanju količine energenata.

U petak smo najavili reakcije na rast cijena energenata. Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri motornog benzina. Za dizelsko gorivo smanjujemo za dodatnih 20 lipa. To znači da je Vlada smanjila trošarine na 3,06 kuna za benzin te za 2,06 kuna za dizel. Novom uredbom uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje, što znači da će se cijene mijenajati svakih 14 dana, čime ćemo omogućiti uštede. Ova uredba je na snazi 30 dana pa ćemo vidjeti što će biti dalje”, poručio je Plenković.

“Najviša marža spušta se na 0,75 lipa, a na plavi dizel na 0,40 kuna. To znači uštedu 90 lipa za dizel, kunu za benzin. Dizel bi bez ovih mjera sutra na benzinskim postajama koštao 15,80 kn po litri, dok bi za benzin građani izdvojili 15,78 kuna, a za plavi dizel 10,80 kuna. Sada će morati izdvojiti 9,45 kuna za plavi dizel, 13,08 za dizel i 13,50 za benzin”, rekao je Plenković te dodao da će nove cijene važiti na benzinskim postajama od srijede.Image

Izvor: N1

“Koristit ćemo sve mahenizme koje imamo na raspolaganju kako bismo pomogli građanima”, zaključio je premijer.

“Imali smo subvencije za plaćanje struje i plina. Subvencije našim poljoprivrednicima, ribarima, jednokratne potpore umirovljenicima, smanjenje PDV-a na niz proizvoda, koje trebaju ići dolje, plus naša osjetljivost na najranjivije. Mi smo proširili vaučeri koji su omogućavali plaćanje cijena plina i struje. Nismo sam povećali iznos, već i proširili opseg, na 110.000 osoba. Mi ćemo u sljedećih nekoliko tjedana vidjeti što možemo učiniti više u spektru naftnih derivata. Onaj tko želi koristiti javni prijevoz i to je opcija. Vidjet ćemo možemo li prilagoditi naše opcije onima kojima je najpotrebnije.

Sutra će biti ista cijena kao i danas, a u srijedu će biti nove cijene“, objasnio je Plenković.

“Dobavljači će se prilagoditi novonastaloj situaciji. Ovo je takva situacija i očekujem da svi podnesu dio tereta“, komentirao je premijer moguće reakcije dobavljača naftnih derivata.

“Učinit ćemo sve da se žetva obavi na vrijeme i da svi imaju dovoljno sredstava za strojeve“, dodao je.

“Svi smo svjesni da su ovo izvanredne okolnosti i da se situacija mijenja. Sve što je u našoj moći napravit ćemo da olakšamo kao i dosad. Nitko nema kristalnu kuglu da predvidi što će se dalje događati, ali svi mogu biti sigurni da će Vlada biti uz njih”, poručio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

“Pratit ćemo situaciju i reagirat ćemo i pomoći svima kojima je pomoć najpotrebnija. Bit ćete pravovremeno obavješteni”, poručio je i dodao: “Jasno je da se razmišljao o svim opcijama. Sve je na stolu, razmišljamo, analiziramo i reagirat ćemo kao i dosad da zaštitimo naše građane i gospodarstvo”, poručio je Filipović.

“Što se tiče trošarina, od onih koje su nedavno bile 3,86 i 3,06 kuna, kod njih je i 1,20 za ceste koji se dijeli na 0,80 za ceste, 0,20 za autoceste i 0,20 za željeznice. Kako zaokružujemo ostalo je 18-19 lipa za dizel i 36-37 lipa do minimalne EU trošarine”, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

“Kad uspoređujemo s drugim zemljama članicama, naš je paket mjera financijski jači. Prosjek je bio 0,6 posto BDP-a na razini EU, a mi smo reagirali s preko jedan posto. Mi ćemo sve naše mjere prilagođavati, vidjeli ste i danas. Pratimo svaki sat što se događa na tržištima sirove nafte. Opet je poskupilo”, poručio je Marić.

“Dugo vremena je država imala i ograničene marže, one su 2014. deregulirane, jer trošarinski sustav nismo uopće mijenjali i povećavali”, objasnio je Marić, piše Net.hr.

Uskoro opširnije…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views