TKO KAŽE DA SE NE ISPLATI?

Hrvati sve više odlaze preko granice u šoping prehrambenih proizvoda, pogledajte koliko su cijene povoljnije

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijene u Sloveniji i Mađarskoj drastično su jeftinije za većinu proizvoda, pa ne čudi da mnogi odlaze preko granice

Zbog inflacije i rasta cijena energenata, život u Hrvatskoj je postao skuplji. Čak i ekonomisti te financijski stručnjaci priznaju da su cijene prenapuhane. Iako je Vlada snizila PDV na velik dio proizvoda, trgovci su odlučili zadržati stare cijene, pa ih čak i povećati te tako doći do lake zarade.

Potrošači smanjenje PDV-a nisu osjetili, a boje se da će za pola godine itekako osjetiti uvođenje eura. Trgovci se, pak, bune na sam spomen uvođenja crne liste za one koji će pri ulasku u eurozonu bez ikakva razloga cijene “zaokruživati” na više. Bune se kad ih se naziva lopovima.

Preko granice mnogo jeftinije

No, inflacija je globalni fenomen pa bi i u drugim državama cijene također trebale divljati. Ali, brojni su Hrvati koji odlaze u šoping u inozemstvu. Jedan bračni par iz Međimurja je za Jutarnji podijelio koliko se razlikuju cijene u Sloveniji i Hrvatskoj.

“Dvaput mjesečno dođemo ovdje u šoping. Tko kaže da se ne isplati, nije bio, priča napamet. Kad ne bi bile povoljnije cijene, i to nakon uračunatog benzina i kave, sigurno bismo radije polako prošetali od kuće do dućana, popili kavu s društvom i za tren bili doma. Ali cijene nam ne ostavljaju izbora, na žalost ne možemo si priuštiti da se prehranjujemo u Hrvatskoj”, govore oni.

Stoga su se reporteri zaputili i u druge slovenske trgovine, ali i s druge strane granice, u Mađarsku, kako bi provjerili je li ta priča točna. Ispalo je da jest. Prema pisanju Jutarnjeg dvije litre jestiva ulja u Sloveniji koštaju 26 kuna, brašna ima i za pet kuna, a u Mađarskoj ono košta 3,05 kuna! Osam kuna košta konzerva tunjevine, a u Mađarskoj ona košta 5,74 kune. Pivo je dvostruko jeftinije u Sloveniji, šećer je preko granice također jeftiniji, čak i ako je domaći. Naime, kilogram hrvatskog šećera ondje košta 6,49 kuna, slovenskoj 5,94, a u Mađarskoj cijena pada na 4,58 kuna.

Sve razgrabljeno već ujutro

Kilogram rajčice u Sloveniji doduše košta 30 kuna, ali zato su proizvodi od rajčice jeftiniji. Pasirana rajčica košta 3,38 kuna, a u Mađarskoj 5,74 kune, što je skuplje od hrvatskih 3,99 kuna. Pelati su 3,31 kunu, a čašica jogurta svega 1,58 kuna, a u Mađarskoj 1,90 kuna.

Mađarska se tako čini jeftinijom čak i od Slovenije. Reporteri su u tamošnjim supermarketima zatekli prazne police, što i ne čudi, jer je u pograničnim mjestima sve obično razgrabljeno ujutro. Osim toga, može se uštedjeti na gorivu. Mađarski premijer Viktor Orban prošloga je tjedna donio uredbu kojoj je cijenu benzina za Mađare zamrznuo na devet kuna po litri. Stranci plaćaju 40 posto skuplji benzin, što je oko 13 kuna. U Sloveniji litra dizela košta 12,54 kune, a benzin 11,73 kune. U Hrvatskoj je još uvijek cijena benzina 13,86 kuna za litru, a dizela 13,13 kuna, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari