NAKON SJEDNICE HDZ-A

Plenković: ‘Točno je ono što je rekao Banožić, na dronu je bila bomba’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice HDZ-a

Plenković je na početku rekao da su zadovoljni jer su našli novog ministra te je podsjetio da su osigurali paket mjera pomoći građanima. Nakon toga se osvrnuo na rat u Ukrajini i izbjegličku krizu koja se prelijeva u Europi.

“Došlo je do velike izbjegličke krize koja će nedvojbeno rasti. 2,7 milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju, 6 tisuća Ukrajinaca došlo je u Hrvatsku, sagledali smo sve aspekte u vezi prihvata izbjeglica, mogućnosti da se uključe u tržište rasa i zdravstvenu zaštitu, više od 40 posto pristiglih su djeca, razgovarali smo da se uključe u školske i predškolske ustanove”, rekao je.

Kazao je i da su razgovarali o najvažnijem problemu, odnosno padu drona ili rakete

“Danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima u hrvatskoj koje povode istragu, od državnog odvjetništva, policije, drugih sastavnica HV-a, obavještajnih ustanova, dobili smo prve informacije o kakvoj se vrsti vojnoga drona radi. Točno je ono što je kazao Banožić, na toj letjelici bila je neka vrsta bombe, otkriti će se koja“, rekao je.

“Možemo konstatirati temeljem daljnjeg tijeka istrage tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj, je li riječ o pogrešci ili sabotaži? Tražimo odgovore zajedno s našim partnerima i savjetnicima preko čijeg je teritorija ova letjelica prošla. Nastaviti ćemo o tome intenzivno komunicirati u okviru NATO-a, razgovaramo sa svim partnerima unutar EU. Posjetiti ćemo NATO-vo sjedište u Španjolskoj koje prati cijeli zračni prostor, kako bi prikupili više saznanja”, rekao je.

Dodao je da su Francuzi iskazali spremnost da pomognu te da je njihov avion za rano upozoravanje nadletio hrvatsko nebo 12. ožujka, a isto će učiniti i sutra. Rekao je i da će on osobno sutra posjetiti francuski nosač aviona koji se nalazi u Jadranu, kod Dubrovnika.

“Razgovaramo i s SAD-om da vidimo kako nam oni mogu pomoći. Očekujemo prijedloge od ministarstva obrane i HV-a za jačanje hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, kazao je Plenković.

O cijenama goriva

Plenković je rekao da su na sastanku razgovarali i o cijenama goriva, koje će od sutra ponovo rasti.

“Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cijena goriva, ali vjerujemo da bi se ona od idućeg tjedna trebala ponovo spustiti. Ukoliko dođe do većeg povećanja ponovo ćemo produžiti mjere koje će ublažiti udar na građane”, rekao je Plenković.

Došlo je do eksplozije

Zatim se ponovo vratio na pitanje drona s bombom, te je rekao da nije šetao na bombi u subotu.

“To su trivijalne doskočice. Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav, informirao se o tome, odlučili smo da rano posjetimo mjesto pada, s punim uvjerenjem da idemo tamo sigurni. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada”, kaže Plenković.

Dodao je da je letjelica izvađena bez posljedica za ikoga te da je jedan paviljon studentskog doma bio evakuiran.

“Budući da traje cijeli procest, traje istraga, stručnjaci su danas bili vrlo jasni, prepustit ću njima da vas za nekoliko dana upoznaju s detaljima. Svakako, prilikom pada letjelice došlo je do eksplozije”, rekao je Plenković.

O reakciji NATO-a

“Ja sam odmah u petak javio svima u EU i NATO-u. Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali, a kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svjesni što se dogodilo. Ne znamo tko je uputio, kako je došla, namjerno ili pogreškom, ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složit ćemo mozaik. Svi su partneri upoznati s ovim i bit će dodatno upoznati”, rekao je.

“Glavni tajnik NATO-a nije reagirao u petak, ja sam se s njim čuo u subotu. Oni su itekako zabrinuti, mi smo već reagirali, svi oni koji su u političkom i vojnom sustavu NATO-a zaduženi da budu upoznati s ovim, upoznati su”, kazao je.

Plenković je rekao i da u ovom trenutku nikako nije ugrožena ospkrba gorivom, kao ni s hranom.

“Ne vidim da se treba limitirati nabavku ikojeg proizvoda. I kao potrošaći se moramo ponašati najracionalnije. Nismo tu da zbunjujemo javnost, kreiramo paniku pa da ljudi krenu kupovati zalihe hrane. Tako ćemo se dovesti do problema kojeg sad ne vidimo”, rekao je.

Dodao je i da ministrica poljoprivrede razmišlja o dodatnim sredstvima potpore poljoprivrednicima.

“Mi nećemo gledati, nikad nismo gledali, stat ćemo u obranu svih interesa hrvatskih građana. Ekonomski i socijalni standard, obrana i sigurnost zemlje su nam najvažniji. Do prije par dana se šalilo, al sad je sigurnost dobila novu razinu”, rekao je Plenković. Dodao je da ovo više nisu iste okolnosti”, rekao je Plenković, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari