NOVI PAKET MJERA

Plenković: “Zaštitit ćemo radnike, gospodarstvenike i privatnike novim mjerama”

FOTO: Patrik macek/PIXSELL

Novi paket mjera pomoći gospodarstvu očekuje se do kraja tjedna, a bit će sveobuhatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem

Izvijestio je da se na drugomu paketu mjera za gospodarstvo radi i da bi trebao biti spreman za ovotjednu sjednicu Vlade.

Travanjski paket mjera po njegovim riječima bit će sveobuhatan i robustan te “i dalje ići na zaštitu gospodarstvenika, radnika, zaštitu privatnoga sektora, a imat će i cjelovitu poruku onoga što možemo očekivati u gospodarskom i socijalnom smislu u mjesecima koji su pred nama”.

“Kada se taj paket u cijelosti kompletira, kada se usuglasimo prvo na razini Vlade, a potom i kroz proces konzultacija, mi ćemo ga onda prezentirati javnosti do kraja ovoga tjedna”, najavio je premijer.

Ocijenio je da je Vlada, što se tiče gospodarskih mjera, reagirala promptno.

Prvi paket mjera kazao je, išao je u ožujku, “mjesecu kojeg ćemo vjerojatno dugo pamtiti i u političkom pogledu, ekonomskom pogledu, nažalost i u pogledu potresa u Zagrebu koji je poprilično preokrenuo sve što je Vlada planirala i radila”.

“Vlada je reagirala vrlo brzo, mnoge od tih mjera već su u provedbi i imaju vrlo dobar odjek na one na koje se odnose”, rekao je premijer.

Otklonio je mogućnost uspostave gospodarskog stožera po uzoru na onaj za civilnu zaštitu i rekao da će Vlada osnovati savjet ekonomskih stručnjaka, ljudi iz poslovnoga svijeta koji Vladi mogu pomoći da eventualno korigira ili eventualno poduzme mjere koje nisu došle od samih ministarstava.

“Mi ćemo tu slušati, imat ćemo uključiv pristup, ali odgovornost i konačne odluke za poteze na planu ekonomske politike imat će Vlada”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li se ići u olakšavanje poslovanja bankama, odnosno davanje povlastica i olakšica kako bi one mogle lakše financirati i kreditirati građane kako ne bi padala potrošnja, Plenković je kazao da sve ono što se radi na osiguranju financijske stabilnosti države i likvidnosti radi ne samo Vlada nego i HNB.

“Mi ćemo poštujući neovisnost institucija i dalje zajednički koordinirati sve aktivnosti, voditi računa i o bankarskom sektoru”, kazao je uz ostalo premijer.

“Ići ćemo na sve moguće izvore koji su u ovoj izvanrednoj situaciji Hrvatskoj potrebni. To rade i druge zemlje , radit ćemo i mi, činjenica da predsjedamo Vijećem EU svakako je jedan pozitivna okolnost koju ćemo do kraja maksimalno iskoristiti”, zaključio je premijer.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari