NJIHOVA STRANA PRIČE

Pleter se oglasio o optužbama: ”Možemo se mi i povući, na tržištu ima dosta posla…”

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon što su kuhari i ugostitelji volonteri više od dva tjedna kuhali na potresom pogođenom području Banije, državna tvrtka Pleter preuzela je pripremanje hrane.

Otkako je ta državna tvrtka preuzela organizaciju posla i pripremanje obroka, pojedini stanovnici ne mogu sakriti svoje nezadovoljstvo. Tijekom jučerašnjeg dana društvenim mrežama širila se objava jedne korisnice Facebooka koja se, nezadovoljna podjelom Pleterovih obroka, obrušila na istoimenu tvrtku. “Operacijom Pleter” nazvala je status u kojem ističe da količine hrane nisu dovoljne za sve ljude.

Gospođa Kristina Tagliaretti Bunjan na Facebooku je tako napisala kako Pleter ne razvozi hranu u okolna sela, te kako to volonteri moraju raditi sami. Nije zadovoljna niti količinom hrane koja je stigla.

‘Pitanje normativa u ovom trenutku je irelevantno’

Net.hr je Pleteru uputo molbu kako bi iskomentirali nastalu situaciju i spomenuti post, a oni u njihovom odgovoru poručuju:

“Nakon svih katastrofa koje su nam se dogodile u 2020. godini, počevši od epidemije, prvog potresa u Zagrebu, i zadnjeg šokantnog nemilosrdnog i razornog potresa na području Petrinje, svi mi, iz naše hrvatske poslovne zajednice našli smo se u raznim situacijama te vjerojatno svatko sa svojom pričom i pokušajima opstanka svoga poslovanja. Stoga, dopustite da se vratimo korak unazad da podsjetimo sve kako na taj dan potresom zahvaćenog područja, naši djelatnici iz Petrinje pripremili su 3600 obroka, uključujući i za civile koji su bili smješteni u vojarni Predrag Matanović u Petrinji. Iskreno nam je žao svih stradalnika sa potresom pogođenih područja, kao i svih poduzetnika, obrtnika i malih proizvođača sa tog područja kojima je nažalost iz više razloga onemogućen rad”, kazali su u pisanom odgovoru iz Pletera za Net.hr

Također, Pletera ističu kako suosjećaju s ljudima te smatraju da je pitanje normativa obroka u ovom trenutku u potpunosti irelevantno s obzirom da, kako tvrde, Društvo Pleter-usluge šalje dovoljan broj obroka na mjesta podjele, što se može lako provjeriti na terenu, a vrijedni volonteri HCK koji su zaduženi za raspodjelu obroka niti jednom korisniku ne postavljaju pitanja koliko obroka trebaju.

“Konkretno, iz članka je razvidno da su volonteri na lokaciju dostavili 2 termosa iz kojih je moguće „izvući“ 100 obroka. Mi nemamo niti dobivamo informacije kolike su potrebe na navedenoj lokaciji, no da je njihov nadležni predstavnik zatražio od Stožera i 3 i više termosa vjerujemo, da bi mu isto pripadnici HCK i dostavili. Uistinu u ovom trenutku nitko ne postavlja pitanje broja obroka niti prebrojava komade mesa i bobe graha”.

Kažu kako kvaliteta obroka dobra prema mišljenju struke, i “tihe većine korisnika”, a njihovi djelatnici, kojih je ukupno 44 s toga potresom pogođenog područja, “obroke pripremaju s velikom ljubavlju i trude se maksimalno zadovoljiti potrebe stanovništva”. Premda su i njihovim djelatnicima u potresu stradali domovi, oni žele nastaviti s radom kako bi svojim sugrađanima olakšali ove teške dane i pokušali ih ugrijati tijekom hladnih dana toplim obrocima,. kažu.

‘Nismo imali ništa protiv hvalevrijednog angažmana volontera’

“Iz obraćanja se vidi da gđu. Bunjan nešto tišti, ali zaista se nadamo da se radi više o nedostatku informacija kojima raspolaže, negoli širenju dezinformacija. Zato, koristimo prigodu da Vas upoznamo kako je Pleter-usluge d.o.o. dobio kao mobilizacijski nalog da preuzme prehranu stanovništva na potresom pogođenom području obzirom da posjedujemo kapacitete i sigurnosne standarde koji isto mogu zadovoljiti”. Ističu također da u svojim kuhinjama mogu zadovoljiti kapacitete do 20 tisuća obroka te im iz tog razloga nisu potrebne vanjske usluge. Podsjećaju da su bili angažirani od strane države prilikom prehranjivanja azilanata na području Slavonskog Broda.

Za kraj su poručili da ništa nisu imali protiv angažmana volontera, niti imaju išta protiv da se u prehranu stanovništva uključe i lokalni ugostitelji, no kažu da to nije u njihovoj nadležnosti.

“Nadam se da javnost razumije sada da nismo imali ništa protiv hvalevrijednog i nadasve brzog angažmana volontera, niti nemamo ništa protiv da se u prehranu stanovništva uključe i lokalni ugostitelji, ukoliko nadležna tijela u nekom trenutku donesu takvu odluku. No, Društvo Pleter-usluge nije ono koje donosi takvu odluku, a preko leđa naših zaposlenika koji trpe vrlo često neopravdane uvrede lome se zahtjevi kolega ugostitelja. Ne umanjujemo ničiji doprinos i trud, ali ne želimo da se naši radnici, kuharsko i ugostiteljsko osoblje obezvrjeđuje.
U konačnici, posla na tržištu ima dovoljno za sve i kad Država donese takvu odluku, Pleter se može povući i lokalnim ugostiteljima prepustiti obavljanje tog posla”, poručili su.

“Do tada, molimo javnost da „Operaciju Pleter“ provode na „drugom frontu“ te prestane omalovažavati angažman naših radnika koji marljivo i s ponosom obavljaju pred njih postavljenu zadaću i prehranjuju svoje obitelji, a uz to isto kao i mnogi s tog područja obnavljaju svoje domove, spavajući u kamp kućicama”, napisali su u odgovoru Net.hru

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari