INFLACIJA RASTE, ALI SPORIJE

Video | Plin, struja, osnovne namirnice…: Što će biti na proljeće s mjerama za pomoć građanima?

Iako nam inflacija usporava i dalje smo na trećem mjestu na neslavnoj listi u eurozoni, ispred Slovačke i Austrije. Vlada se hvali mjerama za pomoć građanima i poduzetnicima koje završavaju krajem ožujka i tvrdi – mjere daju rezultate. A što će biti na proljeće?

Inflacija je u prosincu usporila na 4,5 posto na godišnjoj razini što znači da cijene i dalje rastu, no sporije. Prema procjeni Eurostata i dalje smo na trećem mjestu na listi najviše inflacije u eurozoni iza Slovačke i Austrije, iako smo među 9 zemalja kojima stopa inflacije pada, piše Danas.hr.

“Ne smijemo zaboraviti niti da se usporavanjem pokazuje na povećane cijene od godinu dana prije toga, mi imamo visoke cijene i to ono što je opasno. Građani žive za nijansu sigurnije, no ne i puno bolje”, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca do ljeta očekuju daljnji pad stope inflacije.

“U prvoj polovici ove godine prema ljetu, inflacija prema našima procjenama trebala pasti ispod 3 posto, smanjuje se cijena hrane, vidimo i da pada pritisak po pitanju uvoznih cijena”, rekao je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist u HUP-u.

U Vladi vjeruju da je to rezultat paketa mjera za limitiranje cijena struje, plina, osnovnih proizvoda, ali i ograničavanje cijena naftnih derivata. I u ovoj je godini premijer je poručio da je u slučaju krize vlada spremna.

“Nešto je to što pokazuje da svi paketi pomoći koji štite građane na kraju daju rezultate”, komentirao je Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U prethodnom je paketu regulirana cijena plina. A unutar novog vladina paket mjera ograničena cijena struje za građane, javne ustanove, škole, općine, gradove, ali i male i srednje poduzetnike do kraja ožujka. Ograničena je i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

“U ovim trenucima kada je udio troška energije u potrošnji kućanstvu izrazito stabilan svaka bi promjena značila udar mi bilježimo inflaciju na području hrane sada bi se otvorio udar ako se ukinu mjere na području energije i to bi bilo izrazito opasno”, dodao je Sever.

“Ovih su dana cijene energije blago u rastu, ali zbog veće potrošnje, cijene nafte su u padu, isto i cijena plina i ne vidim potrebe da bi Vlada intervenirala u te cijene”, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

“S obzirom na to da je prvi puta cijena struje za poduzetnike bila iznad prosjeka unije trebalo bi gledati da do toga ne dolazi”, dodao je Stojić.

Europska komisija donijela je preporuku o ukidanje energetskih potpora do kraja prošle godine, pa naknadno produljila mogućnost njihove promjene do lipnja ove godine.

“Vlada će nastojati nastaviti set potpora, to će biti politička odluka, ali će ipak morati ih prilagoditi zahtjevima komisije i središnje banke koja je ključna na borbu protiv inflacije, vladine bi mjere morale biti usmjerene prema ugroženima, a ne vertikalno i za sve”, komentira Novotny.

Paket mjera je na snazi do početka travnja, a prema nekim bi procjenama na izbore mogli upravo u proljeće, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari