HLADAN TUŠ IZ AUSTRIJE

PLJUSKA IZ SUSJEDSTVA Hrvatski ulazak u Schengen pod velikim je upitnikom i mogaso bi biti stopiran?

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor

Nakon što je Europski parlament glasao za ulazak Hrvatske u Schengensku zonu, iz Austrije stiže hladan tuš.

Naime, austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner je za domaći dnevni list “Kurier” izjavio kako je Austrija protiv ulaska Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor i ukidanja kontrola na granicama Europske unije.

“Sada nije vrijeme za glasovanje o širenju, kada sustav vanjske granice EU-a ne funkcionira. Proširivati jedan slomljeni sustav, nema smisla jer ne bi mogao funkcionirati. Stanje u Europi posve jasno pokazuje da je zaštita vanjske granice propala”, rekao je Karner, prenosi Večernji list.

Austrijski ministar unutarnjih poslova je poručio kako je Austrija trenutačno suočena s pojačanim prilivom izbjeglica, koje uzduž tzv. Balkanske rute prelaze preko drugih država članica Europske unije i neometano ulaze u Austriju. “U Austriju je od početka ove godine ušlo 90.000 ljudi, od čega njih 75.000 nije prethodno registrirano niti u jednoj od država članica EU-a, kroz koje su prolazili”, napomenuo je Karner.

Prerano slavlje

Za Hrvate je sigurno današnja vijest da je Austrija protiv ulaska Hrvatske u Schengen bila “grom iz vedrog neba”, navode austrijski mediji. Tim više jer je prošli tjedan Europski parlament dao svoju preporuku za prijem Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen, a povjerenica EU-a za unutarnje poslove Yiva Johansson već im je zaželjela “dobrodošlicu”.

Očito prerano, ističe Kurier s obzirom na to da odluka o prijemu navedene tri zemlje u schengenski prostor treba biti donesena 8. prosinca ove godine. I to jednoglasno! List ističe kako će proširenje schengenskog prostora biti sljedeći tjedan “vruća” tema i na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a.

“Jer, Hrvatska je bila kratko pred ulaskom u schengenski prostor. Za Hrvatsku se neće posebno glasovati, jer će češki predsjedatelj Europskim vijećem dati glasovanje o ulasku u Schengen zajedno u bloku s ostalim zemljama”, navodi list.

Je li najezda ilegalnih migranata doista jedini razlog zbog kojeg Austrija pokušava zaustaviti Hrvatsku na ulasku u schengenski prostor, zasad je nepoznato. Još nedavno su austrijski mediji s radošću pisali kako su Austrijanci veseli jer uskoro više neće morati stajati satima u kolonama na slovensko-hrvatskoj granici kada odlaze na odmor, jer je Hrvatska dobila snažnu podršku Europskog parlamenta za ulazak u europodručje i Schengen, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views