DOBAR POSAO U POSAVINI

PO HRVATSKIM ŠUMAMA RAZASUTO 15 MILIJUNA KUNA: Lijepa prilika za podebljati kućni budžet!

Taj naizgled nebitan plod koji u ovo jesensko vrijeme prekriva šumsko tlo, otkupljuje se po cijeni od 9 kuna za kilogram

Ukupno 15 milijuna kuna razasuto je diljem hrvatskih šuma, točnije ispod debala hrasta lužnjaka i kitnjaka. Neupućeni šumski prolaznik možda bi stao na taj novac ili ga šutnuo, možda bi ga uzeo pa se igrao s njime bacajući ga u dalj. I ne možemo mu zamjeriti budući da se radi o žiru, plodu hrasta.

OTKUPLJUJE SE ZA 9 KN PO KILI

Hrvatske šume 5. listopada počinju preuzimanje žira skupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima. Svi zainteresirani mogu se javiti u najbližu šumariju i ondje zatražiti dozvolu za skupljanje sjemenskog materijala i dobiti potrebne upute. Otkupljuje se samo kvalitetan žir jer se onaj lošije kvalitete ne može koristiti za pošumljavanje. Svaki žir skupljač mora pregledati, da nema vidljivih oštećenja, rupa od parazita, mora biti čvrst na dodir i sjajnog oklopa.

Za uslugu skupljanja žira hrasta lužnjaka i ove godine, kao i lani, za Glas Slavonije iz Hrvatskih šuma kažu da će plaćati devet kuna za kilogram, a za žir hrasta kitnjaka kunu više. Napominju da pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti (obrtnici), koje su u sustavu PDV-a, na obračunani iznos usluge skupljanja dodaju PDV. Cijena za građane je brutoiznos s uključenim porezima i doprinosima što znači da im nakon svih odbitaka ostaje oko sedam kuna za kilogram.

Za usluge skupljanja žira u ovoj godini, ako se plan uspije u cijelosti ostvariti, izdvojiti će 15.000.000 kuna, a cilj je osigurati planiranu proizvodnju kvalitetnih sjemenskih sadnica, kao važnog činidbenog faktora u šumskom gospodarenju.

Područje kvalitetnih hrastovih šuma proteže se od Vinkovaca pa sve do Karlovca, a skupljanje se obavlja u onim šumama koje koriste prije svega za proizvodnju kvalitetnog sjemena kroz duži niz godina. Sezona skupljanja žira, ovisno o vremenskim prilikama, traje tijekom listopada.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari