Pobjeda umirovljenika: Stariji vozači ipak neće morati na obvezni liječnički pregled

Foto: Pixsell

Hrvatska ima oko 212.000 vozača starijih od 67 godina

Sindikat umirovljenika Hrvatske na svojoj Facebook stranici objavio je da je Vlada odustala od obvezujućih zdravstvenih pregleda za starije vozače.

Tu je informaciju  potvrdila nam je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

“Ovo je četvrti put u posljednjih tri i pol godine da smo kao umirovljeničke udruge morali ulaziti u borbu protiv diskriminacije starijih osoba i to vrlo argumentirano. Nažalost, u razgovorima u Ravnateljstvu policije nismo naišli na razumijevanje te smo se nakon toga, s obzirom da su se oni pozivali na mišljenje struke odnosno lobi medicine rada, obratili Ministarstvu zdravstva i zatražili s njima razgovore na kojima su oni otklonili svoje sudjelovanje u predlaganju takvog mišljenja. Prije toga smo se obratili ministru Božinoviću otvorenim pismom, a prije tjedan dana i premijeru Plenkoviću s vrlo jasnim argumentima i prijedlozima. Očito je to pobijedilo jer je na sjednici Vlade prijedlog MUP-a je izbačen iz zakonskog prijedloga koji je išao u proceduru u Sabor.”

“Mi smo statističkim podacima dokazali da kategorija 60+ nije nikakva prijetnja, uspoređivanje s vozačima do 24 godine, stvarno nema smisla. Statistike MUP-a su dokazale da to ne stoji. Kad sam bio u 7. sazivu Sabora onda nam je to prezentirano kao da je to direktiva EU-a. Međutim to je bila prijevara, mi smo kasnije vidjeli da različite države EU-a to rješavaju na različite načine. Belgija, Njemačka, Francuska uopće nemaju nikakve uvjete. To je diskriminatorski i veliki trošak. Ne mogu godine biti mjerilo je li netko zdrav ili ima smanjene sposobnosti, to je individualno. 67 godina i više nije bolest”, kazao nam je Šemper.

Novi Zakon o prometu predviđao je da će svi stariji od 67 morati na obvezni liječnički pregled kako bi produljili vozačku dozvolu, a taj bi pregled platili nekih 500 kuna. Ipak, nacrt Zakona je tu, a u njemu ni traga ni glasa o spornoj odredbi.

Kontroverzna odredba je, doduše nakratko, zaživjela 2014. godine, ali su je uklonili iz zakona pred izbore, godinu dana kasnije od uvođenja.

Pitali smo za komentar i saborskog zastupnika Silvana Hrelju (HSU) kojemu je, kako nam je rekao, ovo prvi glas o toj odluci.

“Članovi nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe su u više navrata imali to na dnevnom redu i pregovarali su s predstavnicima Ministarstva rada i Ministarstva zdravstva. Moguće je da je to konačno prvi rezultat jednog dobro dijeloga unutar Nacionalnog vijeća. Mi smo se pobunili i kad je bivša vlada napravila taj eksperiment. Mi zagovaramo to da liječnik opće medicine ima pravo prosuditi kakvo je stanje, a ukoliko nije siguran da se ciljano uputi specijalisti na provjeru raznih motoričkih funkcija ili psihofizičkih sposobnosti. Stojimo od početka pri stavu da se pregledavati treba, ali ne na način da je to preskupo za umirovljenika”, kazao je Hrelja za Vijesti.hr.

Inače, Hrvatska ima oko 212.000 vozača starijih od 67 godina.
Vesna Gubo
Foto: Hrvoje Jelavić/Marko Prpić/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari