Video | Počinje sezona pričesti i krizmi, prva u eurima i nikad skuplja! ‘Stolac kreće od 40 eura pa…’

Počinje sezona pričesti i krizmi, prva u eurima i – nikad skuplja. No čini se da se na tome ne štedi

Restorani diljem zemlje uglavnom su rezervirani, iako se u naše vrijeme uglavnom slavilo po kućama. RTL-ova ekipa provjerila je kakve su cijene jednog pristojnog, svečanog ručka, ali i ostalih troškova, , izvještava Donna Diana Prčić za RTL Danas.hr.

“Jako sam sretna i uzbuđena jer moje dijete sutra ima svetu potvrdu. To je jedan za mene vrlo bitan čin u njenom životu, a i za mene kao roditelja”, kazala je Slađana Opačić iz Zagreba.

Slađanina kći sutra ima krizmu. Svečani ručak za obitelj i kumove bit će u restoranu. Da ga otplati, radi punom parom.

“U moje vrijeme je to bilo doma, ja sam imala svetu potvrdu s roditeljima i kumovima doma. Međutim ja želim to s njom proslaviti, nemamo uvjete za biti doma, idemo u restoran i nije mi žao”, govori Slađana.

Sada je mirno u ovom zagrebačkom restoranu, ali već sutra će ovdje slaviti prve obitelji prvopričesnika

Rezervacije su stizale već u 9. mjesecu

“Sutra recimo ovdje imamo tri obitelji koje ovdje sa svojim slavljenicima i obitelji što od pričesti i krizma i slavlja imaju ručak i večeru, od sutra se traži stolac više”, kazala je voditeljica poslovanja u restoranu u Zagrebu Jelena Ljubić.

Na proslavi u prosjeku 15 do 20 ljudi. Stolac, odnosno meni, poskupio je 10 posto u odnosu na lani.

“Cijena stolca za tri slijeda po osobi iznosi nekakvih od 40 eura pa na gore. Ovisi što se želi i koliko sljedova, postoji i mogućnost svečanih torti”, dodaje Ljubić.

Ugostitelji već sada zadovoljno trljaju ruke.

“Kao i svake godine popunjenost restorana za krizme i pričesti prilično je dobra, to je dokaz tomu da ustvari više se nikom ne isplati raditi u kući, nikom na kraju krajeva interesa posluživati goste na svečani dan”, kazala je predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK Jelena Tabak.

A bez dara se na proslavu ne ide

Uoči pričesti i krizme, od 100 do 500 eura prosječni je budžet za ovakve prigode.

“Kupuju krunice, lančići s križićima te privjesci sa sakralnim motivima. Kupce je iskustvo naučilo da je uvijek bolje pokloniti zlatni nakit koji je investicija te sentimentalna vrijednost koja se nasljeđuje generacijama”, govori draguljar Filip Dodić.

A središnje slavlje je zapravo u crkvi. U ovoj splitskoj župi 60-ero djece priprema se za prvu svetu pričest. Isto toliko je krizmanika početkom svibnja prije blagdana svetog Duje.

“To su naša djeca koja su u središtu, Gospodin koji ih je ilijo na njih obilje milosti. U svemu što radimo, pripreme koje vršimo, nemojmo to izgubiti iz vida. Milost i ljubav i veliki dar koji oni primaju”, kazao je župnik Župe Presveta Srca Isusova u Splitu don Ivan Terze.

“Ni ja se ne slažem sa svim tim da se pravi glamur od svega toga, ali moje dijete je meni jedino, ja ću priuštiti”, zaključila je Slađana Opačić iz Zagreba.

Sve za jedan od njihovih najvažnijih dana, izvještava Donna Diana Prčić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari