MOŽDA I POSLJEDNJA RUNDA

Video | Podstanarski stan Zvonimir će uskoro zamijeniti vlastitim. Kreće nova runda subvencioniranih stambenih kredita!

Kreće nova runda subvencioniranih stambenih kredita. Možda i posljednja! Mladi čekaju u niskom startu jer cijene kvadrata ne prestaju divljati, a ima li promjena oko prijava?

Podstanarski stan Zvonimir će uskoro zamijeniti vlastitim. Za kupnju nekretnine iskoristit će pomoć države, izvještava Marina Brcković za RTL Danas.hr.

“Supruga i ja smo u podstanarstvu već dvije i pol godine. S obzirom na to da smo se vjenčali prošle godine odlučili smo se za kupnju nečeg svojeg jer smatramo da je najbolje ulagati u nešto svoje i odlučili prestati davati novac u tuđu nekretninu i odlučili se za vlastitu”, kazao je Zvonimir Šestan iz Zagreba.

U potrazi za vlastitim kvadratima su posljednja dva i pol mjeseca

“Zapravo smatramo oboje da je taj APN izvrsna prilika, to je jedan od motivatora koji je utjecao da krenemo u kupnju vlastite nekretnine”, dodaje Šestan.

Jer cijene nekretnina divljaju. Za ovaj stan od 60 kvadrata treba izdvojiti oko 3000 eura po kvadratu. Čak 30 posto više nego lani.

“Prosječna cijena kvadrata u Zagrebu iznosi 2300 eura, u Rijeci je to negdje 1800, u Splitu oko 3000 i u Osijeku nešto iznad tisuću eura, a u Dubrovniku iznad 4000 eura”, kazao je agent za nekretnine Filip Bistrović.

Prijave za novu rundu APN-ovih kredita uskoro kreću

“Počinjemo 15.2. s objavom javnog poziva kreditnim institucijama koje će dati svoje ponude temeljem kojih će se građani istima moći obratiti. i odabrati onu banku koja je za njih najpovoljnija. 20. ožujka bi trebalo započeti zaprimanje zahtjeva koje bi onda trajalo do utroška sredstava namijenjenih za tu svrhu”, govori pomoćnik direktora APN-a za subvencioniranje stambenih kredita Goran Golenić.

Osigurano je 9,3 milijuna eura, a procjena je da će im stići oko 5800 zahtjeva.

“Interes je i ove godine na ovom natječaju APN-a jednako velik kao i prošlih godina bez obzira na sve okolnosti na tržištu. Imamo jako velik broj upita i građani su ove godine još bolje pripremljeniji nego na prethodnim natječajima”, kazao je kreditni posrednik Vjeko Peretić.

Uvjeti su isti. Zahtjev mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u vlasništvu nemaju stan ili kuću. APN subvencionira do 1500 eura po kvadratu.

“Kamatne stope su ove godine nešto malo veće, ali i dalje su puno niže nego u okruženju. Očekujemo da će se između 2 i pol i 3 posto kretati dobre kamatne stope i dobre ponude ove godine”, dodaje Peretić.

Je li ovo posljednji APN-ov kredit? Odluka je na Vladi i Ministarstvu

“Trenutno sad ništa ne možemo reći o tome nego u okviru svoje ovlasti provesti ovaj postupak javno kao i do sada, a za dalje vidjet ćemo”, govori Golenić.

U šest godina provođenja ove mjere kupljeno je ili Izgrađeno oko 27 tisuća nekretnina i rođeno više od 7 tisuća djece, izvještava Marina Brcković za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari