KLEČANJE PO HRVATSKOJ

Galerija | Muškarci opet molili da budu glavne face u obitelji, Matić : ‘Pored tolikih žena koje se prebijaju i ubijaju…’

Foto: Pixsell

Fred Matić prosvjedovao je protiv tipova koji su klečali: ‘Pored tolikih žena koje se prebijaju i ubijaju, ovima je najveća briga kako se one odijevaju’

I danas je, kao svake prve subote u mjesecu unatrag nekoliko mjeseci, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu – ali i u Šibeniku i još nekim gradovima – održana tzv. muška krunica, molitva skupine muškaraca, koji istu izvode klečeći.

Mole se, među ostalim, za život u predbračnoj čistoći, čednost u odijevanju i ponašanju te za prestanak pobačaja.

No, ove je subote na istom mjestu u isto vrijeme održan i prosvjed Ženske mreže Hrvatske u kojoj smatraju da je smisao predstave moljenja muške krunice retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski.

Prosvjedu Ženske mreže Hrvatske pridružio se i zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić Fred.

“Ovo što se događa s druge strane Trga neodoljivo podsjeća na Poljsku i Mađarsku, a kad spominjemo te dvije zemlje nemamo razloga biti previše optimistični. Pored tolikih problema, pored tolikih žena koje se svakodnevno prebijaju i ubijaju, najveća briga u Hrvatskoj je kako se žene odijevaju i hoće li biti uljudne i skuhati ručak kako oni očekuju.

Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Bilo bi pametnije da pokažu kako su ravnopravni i da vole svoje žene. Mnogi Iranci nisu ponosni što su Iranci zbog svega onoga što se događa u Iranu. Jedino u Hrvatskoj neki žele biti Iranci. Nećemo im to dopustiti. Vrlo ponosno stojim s ove strane Trga.

Nemam ništa protiv toga da se netko moli, međutim, ono što se krije iza tih molitvi, vidjeli smo u povijesti gdje to vodi – prema lomačama. Dok god sam živ i bavim se politikom, neću dopustiti da moje kolegice, supruga i sestra budu drugotne. Žene sigurno nisu krive za ovo kakva Hrvatska je. Mislim da žene donose dodatnu kvalitetu života i vode prema boljitku. Sve ove njihove molitve i priče u meni izazivaju tihu jezu. Oni nas vraćaju u srednji vijek”, poručio je Matić, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari