'ZAKON SE MORA POŠTOVATI'

POEN ZA BLAŽEVIĆA Ministrica odbila potvrditi odluku o razrješenju intendanata HNK u Rijeci

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, potpisala je danas odluke kojima odbija potvrditi odluke o razrješenjima intendanata Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc u Rijeci.

Nakon što je telefonski izvijestila gradonačelnike Splita i Rijeke te Gradskim vijećima poslala odluku i službenom poštom ministrica je o tome na konferenciji za medije obavijestila i javnost te objasnila razloge zbog kojih ne može prihvatiti odluke Gradskih vijeća o razrješenju intendanata prije isteka mandata.

Ponajprije, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da su poslane odluke i obrazloženja Gradskih vijeća o razrješenju intendanata vrlo štura i neargumentirana, upozorivši da se posebno u predmetu HNK Split nije postupilo sukladno Zakonu o ustanovama kao niti Zakonu o kazalištima. Naglasila je naime da nedostaje precizno, konkretnim materijalnim dokazima pravno argumentirano obrazloženje, a odluka splitskog Gradskog vijeća nema čak ni obaveznu uputu o pravnom lijeku.

S obzirom na to da Ministarstvo kulture i medija uvijek postupa prema važećim zakonskim odredbama, ministrica je iskazala uvjerenje da bi ovako sročene Odluke u slučaju pokretanja sudskog postupka bile poništene, jer su manjkave i nisu sastavljene u skladu sa zakonom.

Uz to, ministrica je podsjetila da je već više puta u javnosti iskazala načelno protivljenje smjenjivanju intendanata i ravnatelja ustanova u kulturi prije isteka mandata, ukoliko nije došlo do teške povrede ili kršenja zakonskih odredbi, jer smatra da osobe koje su imenovane, svoje mandate trebaju odraditi do kraja. Naglasila je da u svom mandatu niti jednog ravnatelja ili ravnateljicu nije smijenila prije isteka mandata, bez obzira na to tko ih je od njezinih prethodnika imenovao, a oni koji su uspješno radili dobili su novi mandat. Također je podsjetila da ne odustaje od načela da se upravljanje ustanovama u kulturi treba prije svega ocjenjivati prema rezultatima rada, programskim i financijskim podacima.

Upravo zbog toga, istaknula je kako ne može prihvatiti odluke o razrješenje intendanta, o kojima se oba Gradska vijeća nisu niti jednom riječju očitovala o ostvarenim ciljevima, postignućima i kvaliteti realizacije prethodno ostvarenih programa od inozemnih gostovanja i nagrada, preko povezivanja i zajedničkih produkcija na nacionalnoj razini do novih modela suradnje.

Osvrćući se na pitanje je li takva odluka suprotna volji građana, ministrica je istaknula da je riječ o zamjeni teza, jer koliko joj je poznato niti jedna stranka u svom programu nije obećala da će smjenjivati ravnatelje i donositi odluke suprotne zakonima. Stoga je iskazala uvjerenje da njezina odluka štiti dignitet ne samo kazališta nego i donositelja odluka koji nisu postupili sukladno zakonu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari