VELIKO POSKUPLJENJE U EU

Eksplodirala cijena omiljenog napitka: Početak dana više uopće nije jeftin!

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Napitak bez kojega mnogi ne mogu zamisliti početak dana – kava – pogođena je inflacijom kao i brojni drugi proizvodi

Podaci Eurostata za Europsku uniju pokazuju da je cijena kave u kolovozu u prosjeku bila 16,9 posto viša nego u istom mjesecu prošle godine. Značajno je to poskupljenje, pogotovo kada se usporedi s podatkom za prošlu i pretprošlu godinu: u kolovozu prošle godine cijena kave bila tek 0,5 posto skuplja nego u kolovozu 2020.

Kava je pak u Hrvatskoj poskupjela za 23.2 posto, nešto više od europskog prosjeka. Najblaži rast cijena kave zabilježen je u Italiji i Irskoj, za 6.6 odnosno 6.9 posto. Kava je najviše poskupjela u Finskoj i Litvi, za 43.6 odnosno 39.9 posto. U stopu ih slijede Švedska i Estonija.

Ljubitelji kave s mlijekom i bijele kave taj su udar osjetili jače od onih koji preferiraju espresso jer su cijene mlijeka i šećera ove godine osjetno veće nego lani. Tako je cijena svježeg punomasnog mlijeka na razini EU ovoga kolovoza u prosjeku bila 24,3% viša nego u kolovozu prošle godine, dok je cijena svježeg mlijeka s niskim udjelom masnoće u istom razdoblju porasla za 22,2%.

U kolovozu 2022. godišnja inflacija za šećer iznosila je 33,4%, u odnosu na 0,8% u kolovozu 2021 usporedno s istim mjesecom pretprošle godine.

Šećer je u Poljskoj porastao za 109,2 post

Podaci Eurostata pokazuju da su cijene za sva četiri artikla – kava, svježe mlijeko s niskim udjelom masnoće, svježe punomasno mlijeko i šećer – zabilježila rast cijena u svim članicama Europske unije, osim na Malti, gdje nije zabilježena promjena cijena svježeg mlijeka s niskim udjelom masnoće.

Podaci o porastu godišnje inflacije za svaki proizvod pokazuju da Litva i Estonija bilježe poskušljenja u tri od četiri proizvoda: kava i svježe mlijeko s niskim udjelom masnoće za oba, svježe punomasno mlijeko (poskupljenje za 45,8%) za Litvu i šećer (81,2%) za Estoniju.

Najveća godišnja inflacija u kolovozu 2022. zabilježena je za šećer, sa značajnim porastom u Poljskoj (109,2%), a slijede Estonija (81,2%), Latvija (58,3%), Bugarska (44,9%) i Cipar (43,2%).

Kada je riječ o kavi, Finska je u kolovozu zabilježila najveću godišnju inflaciju (43,6%), a slijede je Litva (39,9%), Švedska (36,7%), Estonija (36,4%) i Mađarska (34,3%).

Cijene mlijeka ‘skočile’ u Mađarskoj, Litvi i Hrvatskoj

Ljubitelji mlijeka u Mađarskoj, Litvi i Hrvatskoj zabilježili su značajan rast cijena punomasnog i niskomasnog mlijeka.

Tako je najveći godišnji porast cijena punomasnog mlijeka u kolovozu zabilježen u Mađarskoj (51,7%), Litvi (46,8%), Hrvatskoj (43,5%), Češkoj (43,3%) i Latviji (40,1%), a za mlijeko niske masnoće u Litvi (50,2%), Hrvatskoj (41,2%), Estoniji (38,9%), Njemačkoj (30,6%) i Mađarskoj (30,1%).

Najskuplju šalicu kave piju Švicarci, najjeftinija je u Iranu

Prema podacima Statista iz srpnja prošle godine, najskuplju kavu u Europi plaćali su Švicarci – 5,7 eura. U Beču je šalica kave koštala 4 eura, a u istočnoj Europi oko 2 eura. Šalica kave bila je najjeftinija u Albaniji, 1,22 eura.

Najviše kave na svijetu, prema podacima, popili su mještani Luksemburga.

Neke od najvećih svjetskih regija u proizvodnji kave, kao što su Srednja i Južna Amerika te Vijetnam, mjesta su gdje se može popiti najjeftinija kava. U Brazilu, koji proizvodi najviše zrna kave na svijetu, primjerice, šalica kave u prosjeku je koštala 1,9 eura, a u Vijetnamu 1,99 eura.

Zanimljiv je i podatak da je najjeftinija šalica kave prošle godine zabilježena u Iranu – svega 0,46 eura po šalici odnosno, nešto manje od 3 i pol kune, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari