Poginuli Josip se nedavno oženio i dobio dijete: ‘Bio je divna osoba’

Cijeli mu je život bila želja postati profesionalni vojnik. MORH-u je slao pet molbi nakon kojih ga nisu primili

Hrvatski vojnik, skupnik Josip Briški, koji je poginuo nakon jutrošnjeg napada talibana u Afganistanu, imao je 27 godina.

Josip Briški se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Preminuo je danas oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

RTL doznaje da se Briški nedavno oženio i dobio dijete, a stanovao je u Sesvetama. Cijeli mu je život bila želja postati profesionalni vojnik. MORH-u je slao pet molbi nakon kojih ga nisu primili te je u Hrvatsku vojsku uspio ući tek iz šestog pokušaja.

U Afganistanu mu je bila prva međunarodna misija

Prijatelji ga opisuju kao divnu i uvijek nasmijanu osobu spremnu na šalu. U Hrvatskoj vojsci bio je pet godina, a odlazak u Afganistan bila mu je prva međunarodna misija.

Trojica hrvatskih vojnika stradala su jutros u 8.45 sati po lokalnom vremenu ispred kampa Lion u Kabulu u napadu bombaša samoubojice. Dvojica vojnika teško su ozlijeđena, ali su izvan životne opasnosti.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan objasnio je jutros kako se dogodio napad.

“Naš tim, koji je smješten u kampu Gibson, uputio se na redovitu zadaću u kamp Kaia s pet neborbenih, ali oklopnih vozila koja su oklopljena po najvišem standardu za neborbena vozila i pružaju maksimalnu zaštitu. U svakom vozilu bile su tri osobe. Kako je i planirano, dva su se vozila odvojila i krenula prema aerodromu Kaia, a tri nastavila prema kampu Lion. U 8.45 sati po lokalnom vremenu, na glavnoj cesti između kampa Lion i kampa Kaia, 200 metara od kampa Lion, prema izjavama očevidaca motocikl trokolica s navodno bombašem samoubojicom zaletio se u naše vozilo koje se prevrnulo te su naši pripadnici ozlijeđeni”, kazao je Tuškan.

‘Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac’

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut.

Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod.

Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život.

Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika.

Počivao u miru“, stoji u priopćenju MORH-a.

Amela Čilić, Vijesti.hr
Foto: MORH, PIXSELL

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari