DAN S POLICIJOM: Otkrili su nam kojom metodom otkrivaju migrante

Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Hrvatska policija je od početka godine do danas spriječila 8660 ilegalnih pokušaja prelaska granice

Linija razgraničenja između Hrvatske i BiH pod budnim policijskim okom. U dvanaestsatnoj smjeni kontrolira se 200 kilometra teško prohodne granice.

”Nije sve ravno, ali naravno, uđete u šumu i svladavate prepreke i to vam je sastavni dio svakog dana”, govori Marina Jelić, pripadnica granične policije.

Ljude koji ilegalno pokušavaju prijeći iz BiH u Hrvatsku, Marina još nije uočila, ali jesu njeni dobro opremljeni kolege iz specijalne policije.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najveći je pritisak ilegalnih migranata. Zato je upravo ovaj dio Hrvatske posebno opremljen za nadzor.

“Vidjeli ste da su snage na terenima koje nam ne pokriva tehnika. Nema minute kada nije pokriven neki dio terena”, kazao je Mijo Rapić, načelnik PP Gvozd.

Stacionarne termovizijske kamere postavljene na uzvišenim pozicijama, osim što su budno pratile ministra Božinovića u obilasku granice, mogu zumirati i do 20 kilometara u bosanskohercegovački teritorij.

“Možemo vidjeti kretanja, uočiti osobe kako prilaze državnoj granici. Temelj našeg postupanja u tom slučaju: policijska službenica ovdje u stožeru, u dežurstvu upućuje ophodnju koja se postavlja na državnu granicu, upozodava osobe da se približavaju državnoj granici”, kazao je Rapić.

Dronom se bilježi sve u krugu granice pa i ministar u obilasku fizičke barijere postavljene na mostovima.

A jedini dio pograničnog prostora u koji policija ne ulazi je miniski sumnjivo područje.

Tabli s takvim upozorenjem u Sisačko-moslavačkoj županiji ima nekoliko tisuća. One označavaju da je sve nakon njih zapravo minski sumnjivo područje. Prema podacima koje je dobila hrvatska policija na ovom području se očekivalo da bi moglo biti 10.000 mina zaostalih iz domovinskog rata.

Zbog djelovanja atmosferskih prilika i divljih životinja, taj broj je manji – oko 3000. Hrvatska nije imala egzaktne podatke zato što su to područje minirale druge vojske.

“To je područje koje je bilo na granici razgraničenja Armije BiH i srpskih paravojnih snaga tijekom domovinskog rata”, kazao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiravanje.

Nakon obilaska granice, ministar Božinović je zaključio kako je Hrvatska spremna za čuvanje šengenske granice.

“U Europskoj komisiji postoji duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskoj policiji na svemu što radi”, kazao je Davor Božinović (HDZ), ministar unutarnjih poslova.

Upitan o učestalim pritužbama udruga civilnog društva na upotrebu pretjerane sile prema migrantima, tvrdi da se sve takve pritužbe provjeravaju unutarnjom kontrolom.
Ilija Radić

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari