NOVA PRAVILA

Pogledajte najnovije uvjete za ulazak u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Italiju, BiH, Srbiju….

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Niz europskih država zbog povoljnije situacije s pandemijom koronavirusa liberalizirao je prelazak svoje državne granice

Ali, do uvođenja digitalne zelene potvrde ili tzv. COVID-putovnice koja bi trebala ujednačiti pravila kretanja po Europi, svatko tko iz Hrvatske kreće na put u inozemstvo, ako ne želi imati problema na granici, mora se dobro informirati o tome što pojedina država traži od putnika koji ulaze na njen državni teritorij.

Pravila su uglavnom ista, donosi Novi list u iscrpnom pregledu, traži se potvrda o cijepljenju, testiranju ili preboljenju COVID-19.

Lakše u Sloveniju

Za ulazak u Sloveniju, od prošlog je vikenda na snazi novi režim prelaska granice, koji propisuje 10-dnevnu karantenu za putnike iz država ili regija na crvenom popisu. Karantenu se, međutim, može izbjeći, i to uz negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa.

Osobe koje su preboljele koronavirus, u Sloveniju mogu ući uz potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana i nije starija od šest mjeseci, ili uz potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma.

Cijepljeni moraju imati dokaz o cijepljenju koji potvrđuje da je osoba cijepljena drugom dozom Pfizerovog cjepiva prije najmanje sedam dana, drugom dozom Moderne, SputnjikaV ili kineskih cjepiva Sinopharm i Sinivac, odnosno cjepivom Johnson&Johnson prije najmanje 14 dana.

Osobama koje su primile cjepivo AstraZeneca, za ulazak u Sloveniju dovoljna je već i prva doza cjepiva, ali od cijepljenja mora proći najmanje 21 dan.

Do Italije od jučer po novom režimu

Doći do Italije nešto je teže: za prelazak granice s tom državom nužan je negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati. No antigenski brzi test Slovenija ne priznaje, pa hrvatskim građanima put do Italije ipak iziskuje skuplji PCR test. U protivnom, ako se nije testirao, putnik mora u samoizolaciju u trajanju od 10 dana, te nakon toga na PCR ili antigenski test.

Od jučer je na snazi novi režim ulaska u zemlju, gdje svi koji ulaze u Italiju na bilo koje razdoblje, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego uđu na nacionalni teritorij moraju ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika. Obrazac se mora unaprijed ispuniti na internetu, na sljedećoj poveznici:http://app.euplf.eu/#/.

Jedino u iznimnim slučajevima, odnosno isključivo u slučaju tehničkih poteškoća, može se ispuniti u papirnatom obliku koji se može preuzeti na istoj poveznici. Uloga je tog dokumenta locirati kontakte osobe, ako se pokaže da je zaražena koronavirusom.

Najava za Austriju i Njemačku

Austrija od 19. svibnja na svoj teritorij pušta osobe koje su cijepljene ili su preboljele COVID-19, no potvrde moraju biti na njemačkom ili engleskom jeziku. Kod cijepljenih, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći od 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci.

Tko se cijepi 21. dan nakon preboljenja, može ući u Austriju već nakon prve doze. Kod oporavljenih potreban je dokaz da su infekciju preboljeli u posljednjih šest mjeseci ili nalaz antitijela ne stariji od tri mjeseca.

Hrvatski građani u Austriju mogu i s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim brzim testom ne starijim od 48 sati, ali to ih ne oslobađa 10-dnevne karantene, koja se prekida peti dan, na temelju negativnog testa.

I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ako registracija elektroničkim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju.

Do 30. lipnja hrvatski građani mogu u Njemačku uz digitalnu najavu ulaska, te negativni PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Priznaju se i potvrde o potpunom cijepljenju ili preboljenju COVID-19 na jednom od svjetskih jezika. Bez takve potvrde putovati mogu djeca do šest godina.

Mađarska teško popušta

Mađarska, osim testiranih, na svoj teritorij pušta i putnike koji su preboljeli COVID-19, ali pod vrlo rigoroznim pravilima. I dalje je na snazi zabrana ulaska svim stranim državljanima, pa tako i hrvatskim, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj.

Svi koji imaju reguliran boravak, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije u trajanju od 10 dana, koja se može ukinuti uz dva negativna PCR testa s razmakom od najmanje 48 sati. Priznaju se samo testovi napravljeni u Mađarskoj.

Zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice dokažu da su imale COVID-19 u okvirima od šest mjeseci prije ulaska. Hrvatski državljani mogu u Mađarsku bez ograničenja jedino ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti.

Na granici treba imati originalni dokument poduzeća i konkretan poslovni razlog ulaska. Hrvati u pograničnom području mogu u Mađarsku, ali ne na dulje od 24 sata, a zadržavati se mogu samo u pograničnom pojasu od 30 kilometara.

Britanija, Francuska, Švicarska

U Veliku Britaniju može se iz Hrvatske putovati jedino uz obaveznu karantenu, čak i za cijepljene i preboljele. Francuska od svih hrvatskih građana starijih od 11 godina na ulasku u zemlju traži negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dok se u Švicarsku može uz obavezu desetodnevne karantene, ali i obavezu predočenja negativnog PCR testa izdanog u posljednja 72 sata.

Gdje se može s potvrdom o cijepljenju

SLOVENIJA – potvrda o cijepljenju drugom dozom Pfizerovog cjepiva prije najmanje sedam dana, drugom dozom Moderne, SputnjikaV ili kineskih cjepiva Sinopharm i Sinivac, odnosno cjepivom Johnson&Johnson prije najmanje 14 dana te potvrda o cijepljenju prvom dozom AstraZenece prije najmanje 21 dan.

AUSTRIJA – potvrde na njemačkom ili engleskom jeziku. Kod cijepljenih, od prve doze cjepiva ili jednokratnog cjepiva mora proći od 22 dana do najviše tri mjeseca, a nakon druge doze maksimalno devet mjeseci. Tko se cijepi 21. dan nakon preboljenja COVID-19, može ući u Austriju već nakon prve doze

NJEMAČKA – potvrde o potpunom cijepljenju ili preboljenju COVID-19 na jednom od svjetskih jezika. Bez takve potvrde putovati mogu djeca do šest godina

U BiH i Crnu Goru bez ograničenja, Srbija traži test

Da bi ušli u Bosnu i Hercegovinu, hrvatski građani ne moraju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 ako u BiH ulaze direktno iz Hrvatske. Ulaz je slobodan i za njihovu maloljetnu djecu i supružnike koji su državljani drugih zemalja.

Slobodan nam je i pristup Crnoj Gori, gdje trenutno ne postoje nikakva ograničenja za hrvatske državljane. Iako su mjere karantene i samoizolacije za hrvatske građane ukinute još 1. lipnja 2020. godine, i dalje se preporučuje izbjegavanje putovanja u tu državu koja nisu nužna.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriju Crne Gore, uključujući i djecu stariju od pet godina.

U Srbiju se iz Hrvatske može ući jedino uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Iznimno, ako je došlo do kašnjenja zbog nepredvidivih okolnosti na koje putnik nije mogao utjecati, što bi na primjer bilo kašnjenje leta ili drugog javnog prijevoza, na ulasku u Srbiju priznat će se test ne stariji od 72 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari