IMAT ĆE BESKONTAKTNI ČIP

Evo kako će izgledati nova osobna! Može i na mobitel, a zdravstvena vam više neće trebati!

Pixsell

Ako prijedlog prođe javnu raspravu osobna bi trebala služiti i kao putovnica i zdravstvena iskaznica

Od ljeta stižu nove osobne iskaznice. Moći ćete ih prebaciti i na mobilne telefone, a zdravstvena iskaznica više vam neće biti potrebna.

2. kolovoza počinje nova era digitalizacije u Hrvatskoj – barem kada je riječ o osobnim iskaznicama – koje bi trebala služiti i kao putovnica i zdravstvena iskaznica. Ako prijedlog prođe javnu raspravu.

“Sve kako bismo ubrzali procese koji, prije svega, trebaju služiti hrvatskim ljudima. Pustimo da ide javno savjetovanje svojim tijekom – da čujemo i primjedbe ljudi koji se bave s tom strukom”, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Više u VIDEOPRILOGU:

Ima će ugrađen beskontakni čip

Vrijedit će 5 godina, a bit će velika poput stare osobne iskaznice. Imat će ugrađen i beskontaktni čip koji će, kao i na biometrijskoj putovnici, sadržavati identifikacijske podatke iz dva otiska prstiju te prikaz lica vlasnika iskaznice. Na poleđini bi se nalazio i matični broj zdravstvenog osiguranja. Trenutno neće sadržavati podatke o cijepljenju, iako ni to nije isključeno.

Osim u fizičkom obliku, osobnu iskaznicu bit će moguće instalirati i besplatno putem interneta i to aplikaciju e-osobna. Ona će vam služiti kao potpisni certifikat. Znači, za podnošenje različitih zahtjeva više Vam neće trebati potpis, već samo tablet ili mobitel.

“Ako bude to tako da se izbjegnu ovakve gužve, u tom slučaju sam za”, kaže Zagrepčanin Zdravko Fabijanić.

“To je dobra ideja, samo kažem, ne slažem se da bude sve u jednom. Bit će praktično, ali nije baš sukladno zaštiti osobnih podataka”, kaže Zagrepčanka Darija Živni.

Straha od zlouporabe osobnih podataka nema

No, stručnjaci umiruju – straha od zlouporabe osobnih podataka – nema. Jer, riječ je o nadogradnji i prelasku na jedinstveni standard zemalja članica Europske unije.

“Skandinavske države, recimo Litva također i Estonija su neke države koje primjerice jako puno su uložile truda u takve aplikativne mogućnosti identifikacijskih dokumenata. Ovdje se radi o dodatnom unaprjeđenju nečega što već imamo sada i ja vjerujem da će sve biti spremno kako je zamišljeno u kolovozu za operativnu primjenu”, kaže zamjenik ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Igor Vulje.

Osobne iskaznice i dalje će izdavati MUP, a u planu je i spajanje s vozačkom dozvolom, no ono još nije moguće – zbog policijske procedure u kojoj vam se po počinjenju prekršaja mora oduzeti vozačka dozvola. U tom slučaju, ostali biste i bez osobne i bez vozačke, prenose RTL-ove Vijesti.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari