UŽAS NA ULICAMA

Pogledajte strašne scene nasilja u Beogradu, policija tukla i cipelarila prosvjednike, bacali su suzavac i šok bombe

Photo: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell

Prosvjedi protiv uvođenja izvanrednog stanja u Beogradu ispred Skupštine Srbije sinoć brzo su prerasli u nasilje

Prosvjednici su upali u zgradu skupštine i palili su baklje, ali su jake snage policije uz pomoć odreda s psima i odreda policije na konjima uspjeli “uspostaviti red” ispred Skupštine u centru Beograda, a kako je to izgledalo, možete vidjeti u videima podijeljenima na društvenim mrežama.

Photo: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell

Sve je poćelo sinoć – nakon najave strožih mjera i uvođenja izvanrednog stanja, počeli su prosvjedi pred Skupštinom Srbije koji su ubrzo eskalirali u nasilje.

Photo: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ponovno uvođenje policijskog sata u Beogradu. To je uzrokovalo prosvjed ispred zgrade Skupštine nešto prije 21 sat u utorak navečer. Prosvjed je brzo eskalirao.

U sukobu policije i prosvjednika ima ozlijeđenih, kako javljaju beogradski mediji, i to na obje strane. Policija je koristila suzavac, šok bombe, pendreke, pse, kao i policiju na konjima da razbije demonstracije.

Photo: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell

Broj prosvjednika se s nekoliko stotina na početku prosvjeda popeo na više tisuća, a tek su ih jake snage policije uspjele suzbiti.

Novinari i aktivisti su snimili brutalna privođenja u kojima su policajci, pendrecima i nogama tukli prosvjednike koji su ležali na tlu.

Photo: Antonio Ahel/ATAImages/Pixsell

Prosvjednici su uspjeli ući u parlament, ali ih je policija izbacila. Nedugo nakon toga prosvjednici su ponovo pokušali upasti u zgradu Skupštine, ali ih je policija spriječila suzavcem.

Neki su se gurali i prskali vodom, a neki su bacali baklje. Ispred Skupštine mogli su se čuti povici “Uhitite Vučića” ili “Idite na Kosovo” što je bila poruka za policiju.

Oko 23.30 sati oglasila se i premijerka Ana Brnabić. “Najoštrije osuđujem vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se zemlja bori sa pandemijom”, izjavila je.

Policija uspostavila kontrolu oko 1 i 30

Policija je uspostavila kontrolu nad prostorom ispred Skupštine tek oko 1 i 30, javljaju mediji, a prosvjed je trajao još do duboko u noć u okolnim ulicama.

U prosvjedu su sudjelovali i studenti koji su optužili vlast da je odgovorna za epidemiološku situaciju u zemlji i da sada zbog pogoršanja situacije uvodi restriktivne mjere.

Nakon najave strožih mjera, građani su se počeli okupljati i u Novom Sadu.

Zapaljena su dva policijska automobila, na teren su izašli i vatrogasci, a policija je prosvjednike potisnula s platoa ispred srpske Skupštine oko dva sata poslije ponoći. Zastupnik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović ocijenio je kako “ovakva, nepotrebna, brutalnost policije i toliko ispaljenog suzavca nije zabilježena od 5. listopada 2000. godine”, tada je u prosvjedima srušen režim Slobodana Miloševića.

Oglasio se i direktor policija Vladimir Rebić koji je izjavio da policija “kontrolira situaciju” ispred Skupštine.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari