OVO JE SULUDO!

Video | Pogledajte video s otoka Kaprija koji ledi krv u žilama: ‘Jel plaća Novica životno osiguranje?

Foto: RTL Screenshot

Otočani već neko vrijeme prosvjedima sprečavaju uplovljanje trajekta u novoizgrađeno pristanište. Danas su iznimno dopustili kako bi kamion komunalca pokupio nagomilani otpad. Ali putovi kojima prolaze gotovo su na rubu razuma

Nevjerojatni video stiže s otoka Kaprija na kojem mještani od 18. lipnja prosvjeduju tako što četiri puta dnevno priječe pristanak trajekta u novoizgrađenom pristaništu jer im nisu izgradili zaobilaznu cestu do centra.

Danas su iznimno dopustili pristanak trajekta isključivo s kamionima šibenskog Zelenog grada zbog odvoza nagomilanih hrpa smeća na otoku. Na snimkama vidi se kako im je cesta uska i krhka pod grdosijama kamiona čiji vozač doslovno “sjedi” na trubi dok se jedva provlaču ulicom. Na videu se čuje komentar: “Nema straha, adekvatna je cesta. Jel plaća Novica životno osiguranje?”.

Opet, nešto kasnije čuje se: “Nema deset centimetara…” Toliko naime, dijeli rub kotača kamiona od ruba ceste i pada u more. Sve je prilično mučno i gledati. Taj dio obale inače je nasut pa postoji i strah da cesta pod teretom kamiona jednostavno propadne.

Mještani Kaprija već dva tjedna prosvjedima sprečavaju uplovljavanje trajekta u međuvremenu je na otoku, koji je već pun turista, onemogućena dostava, ali i odvoz smeća što prijeti sanitarnom katastrofom.

“Ja ću leći di ima doći trajekt i kad dođe trajekt, neka me nose”, rekao je nedavno za RTL Danas Sonja Radovčić koja je došla na štakama jer je operirala oba kuka.

Jolandi, čija obitelj ima trgovinu, kafić i restoran, bez trajekta potpuno je onemogućena nabava. “Preteško je. Moramo sa svojim brodovima odit na Žirje. Tamo roba stoji na suncu. Dođe mi sve otopljeno, sve pokvareno i to sve ide na naš trošak. Morali smo platiti privatni trajekt da bi nam dovezli piće i to smo platili 750 eura”, rekla nam je Jolanda Bareša sad već očajna zbog turističke sezone koja je krenula. Mnogo je i nautičara koji su navikli na dobru uslugu.

750 eura su i mještani, koji se svaki dan prosvjedno okupljaju četiri puta, bili spremni platiti i izvanredni odvoz smeća. “To smo s direktorom Čistoće dogovarali u ponedjeljak ujutro, a u utorak ujutro, kad je taj mali trajekt iz Srime trebao ići za Kaprije zajedno s kamionom, gospodin direktor Čistoće je sa svojim osobnim automobilom došao i to spriječio”, kaže Barbara Klisović i napominje da su u kontaktu s privatnim vlasnicima odlagališta i da odvoz pokušavaju riješiti sami.

Za novoizgrađeno pristanište Županijska lučka uprava strahuje da će morati vratiti 3 milijuna i 200 tisuća eura u europske fondove i da zbog “slučaja Kaprije” novac neće dobiti ni druge dvije kandidirane otočne luke iz šibenskog arhipelaga. Poručuju da se osjećaju nemoćno i smatraju da je blokirati jednu javnu luku s državnom brodskom linijom isto kao kad bi netko blokirao autocestu. Pitaju se tko bi onda reagirao od državnih institucija.

Po pitanju blokade novog pristaništa, počinju se dijeliti i mještani. Prosvjednu blokadu prva dva dana podržavao je i predsjednik Mjesnog odbora, koji sada smatra da je ovako dugotrajna blokada otoka štetna. “Kao predsjednik Mjesnog odbora tražim od hrvatske države i hrvatskih institucija da se prime posla i puste tu prugu u pogon. Znači, policija, kapetanija, nek se uvede red u ovome što se trenutno događa”, kaže presjednik Mjesnog odbora Kaprije Kristijan Radovčić.

Grad Šibenik upozorava da ih se onemogućava u odvozu smeća koje već prijeti sanitarnom katastrofom, a Kaprijani im odvraćaju da im je Grad obećao izgraditi novu pristupnu cestu kako su obećali “Grad Šibenik nikad, apsolutno nikad, nije uzeo u razmatranje neku zaobilaznicu, neku novu cestu. Bilo je govora o pristupnoj cesti koja postoji već da se eventualno na određenim mjestima proširi da se mogu mimoilaziti traktori ili druga mala vozila koja služe mještanima”, poručuje Joško Jurić, pročelnik za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, a mještanka Alma Tucelj je odlučna: “Ja ne znam kome nije jasno da ovo nije cesta, nego najobičniji nasipani put, na najširem mjestu 2,70. Ne pada nam na pamet da će se pustiti nova riva u promet bez pristupne ceste. Nema šanse.”

Pat pozicija oko pristaništa koje je dobilo uporabnu dozvolu se nastavlja. Idućih dana nije isključen dolazak policije na otok kako bi se omogućio pristanak trajekta, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari