RECI.HR

Pojavila se peticija za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole; Podupire ju i velik broj udruga…

Foto: Reci.hr/Pixell

”Svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, čak njih 70 posto je doživjelo seksualno uznemiravanje na internetu, gotovo polovica djevojaka i žena proživljava seksualno uznemiravanje u svakodnevnom životu u školi, na studiju, na radnom mjestu… A samo se pet posto takvih slučajeva prijavljuje”., piše  portal Reci.hr koji je ujedno i pokretač ove inicijative.

Peticija je nastala uz podršku inicijativa Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

Iz Reci.hr poručuju da je upravo sveobuhvatno seksualno obrazovanje u školi jedan je od najučinkovitijih alata u prevenciji seksualnog nasilja, a više od 80 posto mladih ga želi imati u školi, što potvrđuju sva recentna istraživanja provedena u Hrvatskoj posljednjih godina.

”Vrijeme je za konkretnu akciju! Vrijeme je da seksualnu edukaciju prestanemo gledati kao tabu i da naučimo djecu kako se zaštititi od seksualnog nasilja.

Stoga pokrećemo Peticiju sa zahtjevom za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta.

Zahtjeve upućujemo Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Vladi RH, a građanke i građane, sadašnje i buduće roditelje i sve svjesne da je škola mjesto na kojemu djeca moraju dobiti znanja iz svih područja pozivamo da je podrže,” poručuju.

Potpisati se možete i vi, i to klikom na sljedeći link:

PETICIJA ZA UVOĐENJE SVEOBUHVATNOG SEKSUALNOG OBRAZOVANJA U ŠKOLE KAO OBVEZNOG NASTAVNOG PREDMETA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari