Policajci ljuti: ‘Bit će drama na granici za blagdane. Očekujte gužve i nepregledne kolone zbog štrajka’

Foto: RTL/Ilustracija

Svi građani koji će se za božićne blagdane vraćati kući doživjet će pravu dramu na granici

Udovoljavanje zahtjevu učitelja i profesora za podizanjem koeficijenta izazvat će lavinu novih zahtjeva.

Sindikalni čelnici najavljuju akcije, a najžešći je Sindikat policije, koji kaže da je prevaren i da će, ako Vlada hitno ne poveća koeficijente policajcima, požaliti već za Božić, onda za Novu godinu, pa za Tri kralja, kad će granična policija biti u bijelom štrajku.

Na vijest da se prosvjetarima podižu koeficijenti vrlo je oštro reagirao Sindikat policije, koji se osjeća prevareno.

Predsjednik tog sindikata Dubravko Jagić kaže da su potpisali dodatak kolektivnom ugovoru, po kojemu je predviđeno povećanje osnovice tri puta po 2 posto iduće godine, povećanje božićnice i regresa na po 1500 kuna te dara za djecu na 600 kuna.

Jagić kaže da se razgovaralo i o koeficijentima, ali ne i pregovaralo. Rečeno je bilo da će o tome razgovarati s resornim ministrom.

“Policajci, međutim, nisu manje vrijedni od učitelja. Policajac ima svaki dan glavu u torbi, radimo noćne smjene, na hladnom, na otvorenom… Nećemo pristati na to da budemo manje vrijedni”, kazao je Jagić za Jutarnji list i najavio prve akcije, ako se i policajcima pod hitno ne povećaju koeficijenti, već za Božić, pa za Novu godinu i Tri kralja.

Za početak će to biti, kazao je predsjednik Sindikata policije, bijeli štrajk. Svi građani koji će se za božićne blagdane vraćati kući doživjet će pravu dramu na granici. Granični policajci će usporiti svoj rad, pa se mogu očekivati gužve i nepregledne kolone na granicama.

“Sjetite se kako je to bilo 2013. godine, kad je do Bosne i Hercegovine trebalo putovati dva dana”, rekao je Jagić i pritom napomenuo da će njegov sindikat surađivati s kolegama iz susjednih zemalja.

“Pozvat ćemo i naše članove iz carine i drugih službi da nam se pridruže. Osim toga, svim veleposlanstvima ćemo poslati dopise u kojima ih obavještavamo o bijelom štrajku kako bi mogli upozoriti sve osobe koje namjeravaju putovati u Hrvatsku da ih čekaju velike gužve na granici”, najavio je Jagić i dodao da će njegov sindikat izdati i letke na više jezika, u kojima će se putnike obavijestiti o bijelom štrajku.

Sindikat policije ima 15.000 članova, no njegov predsjednik kaže da ih ne treba puno stupiti u štrajk da bi se osjetio njegov učinak. Dovoljno je, kaže, da u njega stupi granična policija.

Zahtjevi medicinskih sestara, liječnika, carinika, pravosudnih policajaca i drugih već su na stolu, a sindikati redom pripremaju aktivnosti kojima će na Vladu vršiti pritiske. Ako im se neće udovoljavati, novi val bunta za očekivati je nakon Nove godine i drugog kruga predsjedničkih izbora.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views