Nije gotovo? Nenastavno osoblje najavljuje štrajk: ‘Izigrani smo! Što je s našim dostojanstvom’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Postignut je dogovor sindikata i Vlade, ali nisu svi s njime zadovoljni

Izgleda da se situacija oko štrajka zaposlenih u prosvjeti neće smiriti jučerašnjim dogovorom Vlade i sindikalnih čelnika, koji predviđa da se koeficijenti plaća podignuti samo nastavnicima i učiteljima, a nenastavnom osoblju pomoću dodataka.

Proizlazi to iz današnjeg obraćanja kojeg potpisuje Mario Jakša, čelnik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS. On najavljuje kako će sada – nenastavno osoblje u štrajk.

“Prijašnjih tjedana svakodnevno smo zaprimali upite radnika zaposlenih na administrativno – tehničkim poslovima u školama i učeničkim domovima oko toga zašto mi kao Sindikat ne štrajkamo, zašto se ne pridružimo SHU, NSZSŠH… zašto??! Svi koji nas pitaju takva i slična pitanja jučer su dobili odgovor! Naime, jučer 02. prosinca 2019. svjedočili smo koliko je sindikalno licemjerje prisutno u našem sustavu i onaj tko je mislio da, nakon što je administrativno – tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano, ne može i četvrti put, prevario se!”, stoji u priopćenju Sindikata administrativno – tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima.

“S razlogom se pitamo zašto smo mi drugačiji i zašto ne bismo i mi dobili povećanje plaća u vidu povećanja koeficijenata složenosti poslova!? Što smo to skrivili reprezentativnim sindikatima da nas ignoriraju i ugovaraju nam nekakve dodatke, a ne žele cijeniti naš rad kroz koeficijente složenosti poslova? Zašto mi koji odrađujemo najvažnije poslove u školi ne vrijedimo kao i nastavno osoblje i zašto mi nemamo dostojanstvo? Ako su se svi zaposlenici (uključujući i administrativno – tehničko) koji su sudjelovali u štrajku, na referendumu koji su organizirali reprezentativni sindikati, izjasnili da ne žele povećanje plaće kroz dodatke već isključivo kroz koeficijente, zašto i kako to da se za administrativno – tehničko osoblje povećanje ugovora kroz dodatke i gdje je naše dostojanstvo ako ga nastavno osoblje nema ili ga nije imalo?”, pitaju se u sindikatu.

U sindikatu nenastavnog osoblja podsjećaju da se prvotnim prijedlogom prosvjetnih sindikata tražilo povećanje koeficijenata složenosti poslova za sve radnike koji rade u odgojno – obrazovnim ustanovama.

“Naravno, od tog prijedloga se očito vrlo brzo odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dr. za nikime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata bez da raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! S druge strane, naravno da se mogao i morao ugovoriti veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome, a to se moglo napraviti da se u članak 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama dodaju administrativni referent, računovodstveni referent i ekonom”, poručuju.

Podsjećaju da su administrativno – tehničkom osoblju koeficijenti složenosti poslova smanjeni za 3 posto od 01. ožujka 2013. i nikada nisu vraćeni.

“Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno – tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno – obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora! Kao predstavnik Sindikata ATOS i predsjednik istog osjećam frustraciju, nezadovoljstvo i gnjev te se s razlogom pitam zašto smo još jedanput izigrani?! Nakon analize cjelokupnog stanja i nakon što proučimo cjelokupnu dokumentaciju te provedemo  zakonom i statutom propisane radnje, vodstvo Sindikat ATOS će članstvu predložiti štrajk kao mjeru zaštite dostojanstva i poboljšavanja položaja administrativno – tehničkog osoblja koje radi u školama i učeničkim domovima”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje šef sindikata Mario Jakša.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari