NETAŠICA LIJEKOVA

Police u ljekarnama sve su praznije, a pacijenti u panici: ‘Baka ga koristi za štitnjaču, a nema ga’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

U ljekarni kažu, pacijenti se naviknu na lijek koji uzimaju i često ih je strah prijeći na drugi

U Hrvatskoj se pojavila nestašica lijekova, javlja RTL Danas, a najkritičnija situacija je s lijekom za visoki krvni tlak.

“Neko vrijeme nije bilo sirupa za temperaturu, za krvni tlak. Baka koristi i za štitnjaču i nema ga”, govori Nikolina Vranić Piljić iz Zagreba.

U ljekarni kažu, pacijenti se naviknu na lijek koji uzimaju i često ih je strah prijeći na drugi.

“Trenutačno je nestašica tri lijeka, odnosno od tri različite firme, ali četvrta firma ima lijek. Tako da ima zamjena. Mi možemo sami mijenjati u kompjuteru, ne moraju ljudi odlaziti kod liječnika opće prakse. Tako da se ne mora stvarati panika, ali da, došlo je do nestašice”, kazala je magistra farmacije Mara Vuletić.

“Već duže vrijeme imamo problema s opskrbom za određenu vrstu lijekova, najčešće postoji neka alternativa na tržištu, pa se nekako snalazimo. To je problem globalne opskrbe. Sirovina za lijekove dolazi iz Azije i Indije i problem s nabavkom je problem korone, pojavio se davno”, kazao je Dragan Soldo, liječnik obiteljske medicine.

Može se osigurati terapija

Od tri lijeka za snižavanje krvnog tlaka, jedan u ljekarne stiže za dva dana, drugi početkom prosinca. Treći je pak dostupan u malim količinama i njegova se nestašica tek očekuje.

“Tržište je dovoljno opskrbljeno svim lijekovima koji su nužni za liječenje pacijenata u Hrvatskoj. U slučaju kada dođe do nestašice nekog lijeka, a da nema zamjene za taj lijek – mogu se pokrenuti postupci nabavke za taj lijek iz inozemstva tako se osigura terapija za liječenje pacijenata”, govori glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

U Hrvatskoj postoje dvije baze za nestašicu lijekova. “Ni jedna ni druga ne prate jednako brzo situaciju na terenu i lijeka puno češće nestane, nego što bude objavljen na tim stanicama. Onda pacijenti kad im liječnik propiše lijek za koje misle da ga ima, obilaze ljekarne, vas, nas i muče se da nađu lijek”, kazala je predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo, a prenosi net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari