Policija ima važno upozorenje za građane: Pazite jer nećete moći prijeći granicu!

Foto: Ilustracija (Željko Lukunić/Pixsell)

U MUP-u pojašnjavaju da po prijavi nestanka dokumenta, on se potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav

Kao i svake godine, zimske praznike mnogi će hrvatski građani iskoristiti kako bi negdje otputovali. Svi oni koji planiraju prelazak državne granice, bilo zbog službenog puta, odmora ili šopinga trebaju imati na umu važno policijsko upozorenje vezano uz gubitak odnosno pronalazak dokumenata, prenosi Večernji list.

U sklopu Interpolove kampanje #DontRiskIt (ne riskiraj), a u kojoj sudjeluje i hrvatska policija, građane se nastoji osvijestiti o važnosti prijave nadležnim tijelima pronalaska prethodno prijavljene izgubljene ili ukradene putne isprave (putovnice ili osobne iskaznice) i nekorištenju takve isprave za prelazak državne granice.

Ako niste prijavili pronalazak prethodno nestale putne isprave, nećete moći prijeći granicu, poručili su iz Ministarstva unutarnjih poslova. U MUP-u također pojašnjavaju da je prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave, raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim. Stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

Naime, ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice.
Ako ste se uputili na godišnji odmor, službeno putovanje ili u „šoping“ preko granice, ovo će vam uzrokovati ne samo neugodnosti i probleme, već i gubitak novca koji ste prethodno uložili u putovanje.

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti.

Ovo upozorenje izdano je, navodi se u priopćenju, zbog manjka svijesti građana u RH i nepoznavanje postupka koji slijedi nakon prijave gubitka/krađe putne isprave građana, a pogotovo stoga što je u 2019. godini hrvatska policija pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava, kako piše Večernji list.
Vijesti.hr

Foto: Željko Lukunić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari