Povijesna odluka! Dva gay Hrvata imaju pravo biti udomitelji djece

Foto: Patrik Maček/Pixsell

Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna

Istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece, a Ministarstvo demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za to, u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu, piše Jutarnji list.

Proizlazi to iz odluke Upravnog suda u Zagrebu, koji je poništio dosadašnja rješenja, odnosno odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva.

“Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku”, ističe odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića.

Ivo Šegota (Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Šegota i Kožić vjeruju da će nadležno ministarstvo te tim za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb u što kraćem roku postupiti prema odluci Upravnog suda. Budući da je presuda tek objavljena te se još čeka pismeno obrazloženje, u resornom Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike s njom nisu upoznati te je danas nisu mogli komentirati niti najaviti što će po njoj poduzimati.

“Strpljivo smo čekali i dočekali ovakvu presudu. Uzbuđeni smo jer vjerujemo da ćemo u idućih nekoliko mjeseci steći licencu i nakon toga da će u našu obitelj stići dijete. Ili više djece. Svjesni smo da je to privremena, a ne trajna skrb o djeci i da udomitelji nisu posvojitelji, no zaključili smo da bi i ta opcija bila ostvarenje naših snova”, rekao je Šegota za Jutarnji list.
Vijesti.hr
Foto: Patrik Maček/Pixsell

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari