POLITIČKI NERED U VRHU VLASTI: Analizirali smo koliko je strana i interesa u političkoj utakmici

Situacija s bivšim, ali i budućim šefom SOA-e pokazuje koliko je strana i interesa u političkoj utakmici, ali to je tek početak niza otvorenih pitanja

Oko smjene ili kako neki tvrde – iznuđene Lozančićeve ostavke, tabori su bili podjeljeni. Njegov odlazak tražila je predsjednica, u čemu ju je podržao HDZ. Međutim, MOST se priklonio stavu SDP-a i ostatka oporbe koji su bili protiv. Ni premijer nije želio olako potpisati smjenu, no na kraju je s predsjednicom ipak supotpisao imenovanje Markića.

Ovo nije sve, nego tek početak niza otvorenih pitanja – HDZ i MOST suprotnih su stavova i o arbitraži s MOL-om oko INA-e, dok MOST kao i oporba, smatraju da je to nacionalni interes, a iz HDZ-a stižu ocjene da arbitraža nikad nije bila potrebna.

Dok MOST želi teritorijalni preustroj, na što je u pregovorima s njima pristao i SDP, HDZ je protiv, a i predsjednica je baš jučer rekla da županije ne treba ukidati nego štoviše – ojačati! Kako o tome razmišlja premijer – nije jasno.

Ima tu još čudnih kombinacija. Kada su u pitanju plaće zastupnika, odnosno prijedlog da im plaća ovisi o dolascima u Sabor, onda nije nemoguće da se na istoj strani nađu HDZ i SDP. MOST je u ovoj priči, barem zasad, politički usamljen.

Ovo je teško pratiti, a dodaju li se tome još i kombinacije na državnoj i lokalnoj razini, situacija je do krajnjih granica komplicirana jer tu imamo različite odnose na različitim razinama.

Naprimjer, u glavnom gradu HDZ surađuje s Bandićem, ali od jučer u gradskoj vlasti više nije HSLS Darinka Kosora. Istodobno, suradnja te tri stranke na nacionalnom nivou nastavlja se, kao da nikakvih problema u Zagrebu nema.

A još jednu potvrdu nereda u vrhu vlasti dobili smo i na jutrošnjoj sjednici vlade na kojoj zbog drugih obaveza nije bilo ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović, ali umjesto nje, što se iznimno rijetko događa, nije bilo ni zamjenika jer se, eto, oko tog izbora, kao i mnogih drugih, sve te strane u vlasti još nisu uspjele dogovoriti.
Petar Panjkota

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari