STRAH OD RUSA?

Poljaci se naoružavaju, uvode i obuku za civile: ‘Vojska mora biti veća i jača’

Foto: Twitter

U Poljskoj raste strah od eskalacije ruskog agresorskog rata protiv susjedne Ukrajine. Poljska, kao članica EU-a i NATO-a, masovno se naoružava zbog onoga što doživljavaju kao prijetnje iz Moskve.

Vježbe gađanja, bacanje ručnih bombi, preživljavanje na terenu: jednodnevnim vojni tečajem poljska vojska pokušava što više mladih privući u svoje redove. Zbog rata u Ukrajini zemlja želi udvostručiti broj vojnika, piše Deutsche Welle.

Vježbe gađanja na simulatoru dio su besplatnog jednodnevnog tečaja vojne obuke koji je poljska vojska nedavno počela nuditi građanima. Aktivni vojnici pokazuju civilima kako se služiti oružjem, kako se ponašati u opasnim situacijama, te osnove orijentacije na terenu. “Mislim da su potrebne takve vještine, daju čovjeku veći osjećaj sigurnosti”, kaže Sofia Adach.

U Poljskoj raste strah od eskalacije ruskog agresorskog rata protiv susjedne Ukrajine. Poljska, kao članica EU-a i NATO-a, masovno se naoružava zbog onoga što doživljavaju kao prijetnje iz Moskve.

Varšava je nedavno potpisala ugovore vrijedne milijarde eura sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom za nabavu novih tenkova, haubica i borbenih zrakoplova. Broj vojnika u oružanim snagama bi se trebao udvostručiti. U zemlji s oko 38 milijuna stanovnika vojska trenutno broji 110.000 vojnika, plus 30.000 pripadnika dobrovoljne domovinske sigurnosti WOT. U narednim godinama trebalo bi biti 250.000 profesionalnih vojnika i 50.000 WOT-ovaca.

“Poljska vojska mora biti veća i jača kako bi stvarno odvratila mogućeg agresora”, rekao je nedavno ministar obrane Mariusz Blaszczak. Poljska je još prije više godina uvela dobrovoljno služenje temeljnog vojnog roka. Stoga ova jednodnevna obuka nema za cilj samo naučiti građane nekim temeljnim pravilima ratovanja, već i vrbovati što veći broj mladih za vojnu službu.

Želimo stvoriti uvjete da se što više ljudi obučava u rukovanju oružjem, u pružanju prve pomoći i vještinama preživljavanja, primjerice u sposobnosti paljenja logorske vatre ili pripreme vode za piće,” kaže Mariusz Blaszczak, ministar Nacionalne obrane Poljske, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari