KAKO DO BRODA I S BRODA?

Pomorci ne mogu do testa na koronavirus: “Kume, mole preko posrednika da im se omogući testiranje”

Ilustracija: Riportal

Trenutno oko 15 tisuća pomoraca u Hrvatskoj čeka ukrcaj, a ogroman problem je i repatrijacija pomoraca koji su na brodu. Najvažniju ulogu trenutno imaju kompanije o kojima ovisi hoće li se pomorci ukrcati ili vratiti kući

Mnoge države su zatvorile granice pa je nemoguće organizirati premještaj pomoraca.

„Sve ovisi od kompanije do kompanije. Ako je uspjela organizirati let onda se može dogoditi ukrcaj, ali to je u ovom slučaju jako teško jer su države uglavnom zatvorile granice“, kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Prema riječima Melvana, dvije trećine pomoraca trenutno se ne uspijeva prebaciti: „Očekujemo da se što prije otvore koridori.“

Za testiranje na koronavirus pomorci se snalaze.

„Kume, mole preko posrednika da im se omogući test. Očekujemo rješenje za to makar kod privatnika“, ističe Melvan.

Pomorci koji su doma ne dobivaju plaću, a imaju obveze, obitelj o kojoj skrbe, kredite. „Žele što prije na brod. Nezadovoljni su“, kaže Melvan.

Veliki problem je i repatrijacija, ljudi ne mogu s broda kući. Prosječan ugovor traje četiri mjeseca, a zbog novonastale situacije s koronavirusom vremenski okvir se proširio i na sedam do osam mjeseci.

„Ne znam tko je u većem problemu, onaj na brodu ili onaj tko je doma“, zaključuje Melvan.

Bojana Guberac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari