PONOSNI NA REZULTATE: „Transparentnost je imperativ za HNS u Primorsko-goranskoj županiji!”

Od osam nagrađenih primorsko-goranskih lokalnih jedinica za transparentnost proračuna, Hrvatska narodna stranka sudjeluje u izvršnoj vlasti u njih čak pet

Istraživanje proračunske transparentnosti županija, gradova i općina od strane Instituta za javne financije provedeno je u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016. godine na svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Rezultati istraživanja su za Primorsko-goransku županiju i više nego zadovoljavajući obzirom da je čak šest gradova i dvije općine dobilo najbolju ocjenu za transparentnost.

Od osam nagrađenih primorsko-goranskih lokalnih jedinica, Hrvatska narodna stranka sudjeluje u izvršnoj vlasti u njih čak pet.

”Iznimno sam zadovoljan dobivenim priznanjem Instituta za javne financije gdje su šest gradova i dvije općine iz Primorsko-goranske županije dobile najbolju ocjenu za transparentnost proračuna. Zadovoljstvo je posebice veliko obzirom da od osam nagrađenih gradova i općina, HNS sudjeluje u izvršnoj vlasti u njih čak pet. To su redom Cres, Kastav, Kostrena, Opatija i Rijeka. Ovime pokazujemo da su upravo građani oni koji su nama bitni te je ovo pravi primjer političke odgovornosti i onakvog vođenja gradova i općina koje je u servisu građana”, poručio je predsjednik primorsko-goranskog HNS-a, ujedno i primorsko-goranski dožupan Marko Boras Mandić te nastavio kako ”Kao primorsko-goranski dožupan ponosan sam da je, ukupno gledano, naša županija također pri samom vrhu proračunske transparentnosti”.

”Ovo je drugi put za redom da je Opatija ocijenjena najvišom, odličnom ocjenom u istraživanjima Instituta za javne financije te sam, kao zamjenica gradonačelnika Grada Opatije u drugom mandatu, svakako ponosna na rezultate koje je ostvarila naša jedinica lokalne samouprave”, izjavila je Marina Gašparić te dodala kako ”Proračun Grada Opatije objavljen je u zasebnoj rubrici na gradskom portalu a o svim važnim detaljima za provedbu proračuna javnost se redovito i ažurno izvještava, kao što se i prije donošenja gradskog proračuna provodi savjetovanje s javnošću putem gradskog portala u vezi njegovog prijedloga”.

”Odlučili smo da će Općina Kostrena biti primjer dobre prakse na koji će se moći ugledati mnogi i to provodimo u djelo. Transparentnost u radu i kvalitetna komunikacija je imperativ jer mi smo tu radi mještana i moramo im biti dostupni, od mene kao Načelnice, do svih ostalih stručnih službi koje trebaju biti njihov servis”, objasnila je Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena te nastavila kako je priznanje Instituta za javne financije dokaz da imaju snage mijenjati stvari na bolje. ”Rezultat je došao kao posljedica zajedničkog rada djelatnika Općine i stručnih suradnika, a sigurna sam da su pred nama još mnogi uspješni projekti”, zaključila je Marunić.

Ocjena Instituta za javne financije ovisi o objavi pet proračunskih dokumenata gdje je samo osam općina, 25 gradova i 11 županija u razdoblju istraživanja objavilo sve tražene proračunske dokumente. Osim Opatije i Kostrene, jedinice lokalne samouprave u kojima HNS sudjeluje u izvršnoj vlasti a koje su dobile priznanje su i Cres, Kastav te Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari