PONOVNO 800 KUNA U listopadu drugi krug poticaja za kupnju energetski učinkovitih uređaja

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenut će početkom listopada drugi krug poticaja za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja za građanstvo, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Država će tako ponovno s 800 kuna sufinancirati kupnju uređaja energetskog razreda A+++ za što je osigurala osam milijuna kuna za 10.000 takvih uređaja.

Građanima će se kao i u prvom krugu sufinancirati kupnja energetski učinkovitih hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica na prodajnim mjestima diljem Hrvatske.

“Prvi krug poticaja u lipnju dao je jako dobre rezultate. U samo devet dana prodano je 10.000 uređaja na 690 prodajnih mjesta diljem Hrvatske”, kazao je Sven Mueller, direktor Fonda, prenosi Hina.

Građani su u prvom krugu u najvećem broju kupovali perilice rublja, njih 8994, dok je 51 posto onih koji su koristili poticaje zamijenilo uređaj stariji od šest godina. Najveći broj uređaja kupljen je u Zagrebu, zatim u Primorsko-goranskoj županiji i Splitsko-dalmatinskoj, rekao je Mueller.

Naglasio je da će se tim uređajima uštedjeti preko milijun kilovatsati električne energije i spriječiti 235 tona emisije ugljičnog dioksida, što otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstva.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da su sredstva za novi krug poticaja osigurana trgovanjem emisijskim jedinicama čija je cijena na tržištu porasla i omogućila Fondu dodatne prihode. Dodao je da će se dio tih sredstava usmjeriti i na energetsku obnovu obiteljskih kuća i stanova.

Javni poziv za novi krug sufinanciranja kupnje energetski učinkovitih uređaja bit će raspisan 2. listopada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari