POREZ NA MIROVINE I PLAĆE IZ INOZEMSTVA: Porezna uprava neće kažnjavati one koji ne riješe status u roku

Porezna uprava reagirala je nakon što ju je za netaktičnost prozvao predsjednik stranke umirovljenika Silvano Hrelja. Kažu kako su u dobroj vjeri pozvali 200 tisuća korisnika inozemnih mirovina i primatelja plaća iz inozemstva da u osam dana reguliraju svoj status, ali da je ustvari to tek okvirno osam dana. I da neće kažnjavati i one koji im se jave kasnije. Radi se o propisima koji vrijede već tri godine, samo su ih mnogi krenuli poštivati tek sad kad su najavljene kazne

Gojko je proveo pune 44 godine kao ugostitelj u New Yorku.

“Najprije sam bio kuhar, pa šef kuhinje, a sad sam došao ovdje ostaviti kosti i odmah me dočeka ‘daj mi porez’, naravno da ću ga dati, pa nisam ja protiv toga”, rekao je Gojko.

I on je jedan od 200 tisuća umirovljenika s mirovinama iz inozemstva koji je dobio poziv da se u roku osam dana javi ili slijede kazne do 50 tisuća kuna.

“Ja sam malo bolestan, imam 82 godine, teško je meni čekati u redovima u bankama, nije to više za mene”, dodao je.

Već tri godine hrvatska oporezuje mirovine koje stižu iz Italije, Velike Britanije, Francuske ili Švicarske, a ne oporezuje one iz Njemačke, Kanade, Švedske ili Belgije jer im već u startu porez skidaju te države. No, mnogi koji primaju mirovine u ovom lijevom stupcu još se nisu prijavili poreznoj da ih primaju – pa su sad upozoreni da je krajnji rok.

“Smatram da tu nema nekakvog straha, nitko ih neće globiti za ono što ne moraju platiti, neće platiti, nego samo moraju biti u registru obveznika”, objasnila je porezna savjetnica RRIF-a Lucija Turković Jarža.

Dosad se poreznoj javila tek petina od 200 tisuća, pa iz porezne poručuju da se neće strogo držati tih osam dana, odnosno da neće odmah krenuti kažnjavati one koji još nisu regulirali svoj status – ali požuruju ih da se jave.

U dobroj vjeri Porezna uprava je zbog mogućih nesporazuma još jednom pozvala da reguliraju svoja prava i obveze te sukladno tome upozorila i na moguće posljedice.

I ne smeta to Gojku, ali upozorava na jedan potpuno drugi problem. Svjestan da nije doprinose plaćao u Hrvatskoj, opet, smatra da je nepravedno da mora uz porez plaćati i 423 kune za zdravstveno osiguranje, temeljno.

“Ja sam za to da platim porez ali dajte mi zdravstveno osiguranje. U Hrvatskoj otkad sam se rodio nisam dobio ni lipe”, kaže Gojko.

A slučajeva kao njegovih je na tisuće. Pa razumije one koji su dosad izbjegavali plaćati porez.
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari