PORUKA LIJEČNIKA ZARAŽENOG OSPICAMA: ‘Mislio sam da sam siguran i bio sam u doticaju s bebama’

Foto: Pixsell/Arhiva

Dubrovački liječnik, zaražen virusom ospica, osvrnuo se na sve slabiju procijepljenost na jugu zemlje

Liječnik iz Dubrovnika, koji je u srijedu hospitaliziran zbog virusa ospica, dr. Pero Markunović na facebook stranici ‘Mame iz Dubrovnika’ uputio je poruku dubrovačkim majkama. Negovu je poruku prenio portal Dubrovački dnevnik.

Drage Mame iz Dubrovnika, ja sam Pero Markunović i doktor sam u OB Dubravnik. Trenutno ležim u izolaciji s ospicama, a imam dijete koje ima 10 mjeseci i još nije cijepljeno jer po kalendaru cijepljenja još nije dovoljno stara. Ja sam ospice dobio dok sam bio dežuran, a uredno sam cijepljen o čemu imam i dokaze,” započnje svoj osvrt doktor Markunović upozoravajući na potrebu cijepljenja djece.

“Ja sam, naime, budući da sam bio cijepljen i nisam mislio da imam ospice, bio u kontaktu s malim bebama od dva mjeseca, trudnicama i svojim djetetom koji su sad pod rizikom da im se nešto ozbiljno dogodi jer neki roditelji (i to njih 60 posto) nisu cijepili svoju djecu i mene nije zaštitio kolektivni imunitet. Ja znam da vas puno misli da cjepivo za MoPaRu uzrokuje autizam, ali to nikada nitko na svijetu nije uspio dokazati,” upozorio je Markunović.

“Ako već postoji medicina kojoj neki od vas očito ne vjeruju, onda vas pitam kada dobijete jedan dan infarkt ili karcinom dojke hoćete li isto reći da imunoterapija uzrokuje neke opskurne bolesti? Da vam dijete, ne daj bože, ima leukemiju nećete ga liječiti kemoterapijom jer ista ta kemoterapija uzrokuje druge vrste tumora? Na ovo ćete reći kako nije isto leukemija i ospice. Ospice su smrtonosna bolest, a smrtnost je do 30 posto u bolesne djece, transplantiranih bolesnika i ljudi na imunosupresivnoj terapiji. Hoćete li tada reći nekom ocu, majci, bratu, suprugu koji je ostao bez svojeg voljenog: ja bih rade ospice nego autizam. A šire se zrakom,” poručio je Markunović.

Ovaj dubrovački liječnik hospitaliziran je zbog ospica, a u Općoj bolnici Dubrovnik nalaze se još dva djelatnika bolnice koji su došli u doticaj s provooboljelom osobom, muškarcem iz Stona. To je ujedno četvrti slučaj oboljenja od ospica u posljednje vrijeme.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari