SINDIKAT NOVINARA

‘Poslodavci koriste pandemiju za smanjenje prava, na udaru su osobito slobodni novinari i honorarci’

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Primarni zadatak Sindikata novinara Hrvatske je sklapanje kolektivnih ugovora u medijskim kućama

Poslodavci u medijskim kućama koriste pandemiju kao izgovor za smanjenje prava novinara i medijskih djelatnika, a poteškoće izazvane koronavirusom nesrazmjerno se naplaćuju zaposlenima, rečeno je u subotu na skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

“Takvi uvjeta naglašavaju potrebu sindikalnog organiziranja i djelovanja”, rekla je predsjednica SNH-a Maja Sever.

Poslodavci, po njezinim riječima, u zadnje vrijeme često poteškoće u poslovanju izazvane koronavirusom prebacuju na leđa zaposlenih, koji uštede zbog rada od kuće ne osjećaju na plaćama.

Posebno je naglasila stanje u lokalnim medijima ocjenjujući ga “katastrofalnim”, pri čemu su na udaru osobito slobodni novinari i honorarci.

Primarnim zadatkom sindikata označila je sklapanje kolektivnih ugovora u medijskim kućama, koji donose zaštitu interesa zaposlenih povrh Zakona o radu, kao i granskog kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini, što sindikat bezuspješno pokušava godinama.

“Kolektivni ugovori konstanta su u javnim medijima – Hini i HRT-u, ali treba ih sklapati i u privatnima”, rekla je Sever.

Najavila je da će se SNH zalagati i za izmjene “zastarjelog medijskog zakonodavstva” koje “uopće ne poznaje moderne oblike i modele rada”.

Opisujući stanje u podružnicama, sindikalni povjerenici iznijeli su niz zamjerki poslodavcima među kojima su smanjenje plaća nesrazmjerno padu prihoda, ukidanje naknade za prijevoz iako novinari odlaze na zadatke te izostanak financijske naknade za troškove rada od kuće.

Na skupštini je posebno istaknut problem neučlanjivanja mladih kolega i kolegica u sindikat. Kako animirati mlade za uključivanje u rad sindikata, jedno je od prioritetnih pravaca djelovanja SNH-a, istaknuto na današnjoj skupštini.

Neki povjerenici smatraju da bi dijelom školskih i akademskih programa u sklopu odgoja o građanskim pravima, trebale biti i prednosti sindikalnog organiziranja i koristi koje ono donosi.

Nagradu za povjerenika godine Skupština SNH dodijelila je Vladimiru Trstenjaku, povjereniku u listu Međimurje, za uspješno organiziranje rada podružnice i povećanje broja članova.

Sindikalnog “krumpirka” za najgoreg poslodavca podijelile su uprave Glasa Istre i Zadarskog lista, zbog otkaza zaposlenima starijima od 60 godina te uprava Večernjeg lista iz 2019. godine, zbog otkaza povratnicama s porodiljnog dopusta, diskriminacije članova sindikata i sindikalnih povjerenika. O tome su izvijestili povjerenici u tim medijima.

Sindikalni “smješko” za najboljeg poslodavca nije dodijeljen, a nitko nije ni predložen.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari