'TREBA ISPITATI ZLORABLJENJE GOSTOPRIMSTVA'

Postoji li u Hrvatskoj opasnost od kineske infiltracije? Stručnjak objašnjava situaciju s ‘ilegalnom policijom’

Photo: Fran Rubil/PIXSELL

Osvrćući se na komentar da u Srbiji djeluju slične kineske postaje koje utječu na ljude koji su optuženi za kriminal u Kini i uvjeravaju ih da se trebaju vratiti kući jer bi se u suprotnom nešto loše moglo dogoditi njihovim obiteljima, Letica je rekao da je zato i spomenuo SOA-u

Stručnjak za sigurnost Ante Letica gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao navode iz teksta CNN-a o prisutnosti kineske policije u najmanje 53 države diljem svijeta, uključujući Hrvatsku.

“Mislim da ne postoji opasnost od kineske infiltracije”, rekao je Letica dodavši da policija i SOA trebaju ispitati zlorabljenje gostoprimstva Hrvatske od strane nekih atašea ili drugih osoba koje djeluju ilegalno, te donijeti ocjenu njihovih aktivnosti i procjenu sukladno zakonima i propisima Republike Hrvatske.

Osvrćući se na komentar da u Srbiji djeluju slične kineske postaje koje utječu na ljude koji su optuženi za kriminal u Kini i uvjeravaju ih da se trebaju vratiti kući jer bi se u suprotnom nešto loše moglo dogoditi njihovim obiteljima, Letica je rekao da je zato i spomenuo SOA-u.

“Jer mislim da se tu ne radi o kineskim policajcima, nego o obučenim agentima kineskog ministarstva državne sigurnosti, koji su pripremljeni za takve zadaće i djeluju u zemljama poput Srbije. Tu su veliki problemi u Srbiji, ali tamošnja vlada ne reagira jer su vlasnici željezare, a i nekih kopova”, rekao je Letica.

Agenti kada se radio Pelješki most?

Kaže da to ne znači ništa za Hrvatsku, koja je samostalna država i treba zaštititi teritorijalni integritet i sigurnost svojih građana.

Što se tiče izgradnje Pelješkog mosta, koji je napravila kineska tvrtka, Letica je rekao da je, “poznavajući to kako Kinezi rade, sigurno među njima bilo i sudionika agenata, koji su nadzirali radnike i rukovoditelje”.

“U diplomaciji nema prijateljstva, samo partnerstvo i zadovoljenje interesa. Svaka zemlja radi u svoju korist, tu nema prijateljstva, samo partnerstvo i samo interesi – ništa više”, rekao je, prenosi net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views