'PRVO LICE PETRINJE'

Video | Potres ga je proslavio, obnova uništila. Kako se Darinku Dumboviću dogodio Rudy Guliani efekt

Do potresa u Petrinji većini Hrvatske bio je nepoznat. Potres ga je proslavio, a obnova srušila – već se onda počelo pričati o sumnjivim poslovima koje dodjeljuje sinu…

Sjećate se bivšeg gradonačelnika New Yorka koji je od heroja u napadima 11. rujna postao nekoherentni pajac Donalda Trumpa? Dumbović je isto doživio takozvani “Rudy Guliani efekt“…

Držao je pressicu baš kada je Petrinju zatreslo 6,2 po Richteru. I nakon toga Darinko Dumbović postaje prvo lice Petrinje.

Marširao je po Banovini, a sve to u skupocjenoj jakni koju je, kako tvrdi, platio 2 tisuće kuna na sniženju – jer, kaže, neće se valjda oblačiti u Caritasu.

Gdje su novci? Gdje je građevinski materijal? Pitali su se građani… Dumbovića su optužili za netransparetnu podjelu donacija. I nije to sve. Pomoć za svoje OPG-ove dobili su njegovi bliski suradnici, zbog čega je bio pod povećalom USKOK-a.

A tko je Darinko Dumbović? Bivši ugostitelj koji je diplomirao u 60. godini u Sremskim Karlovcima u Srbiji na vlasti u Petrinji bio je devet godina. Prije nego što je postao gradonačelnik, mediji su pisali kako je imao četiri oranice i šumu kraj Gline vrijedne nešto više od pola milijuna kuna.

Ali, s gradonačelničkom foteljom je stigao do sveukupno devet oranica u Petrinji – vrijednih oko dva i pol milijuna kuna.

“Kao HNS-ovac je pragmatičan političar. Političari idu uvijek tamo gdje imaju nekakav interes, a HNS-ovci su poznati da su uvijek bili bliže nekih većih interesa. On je jednostavno znao napraviti vjerojatno nešto za svoju lokalnu sredinu. Inače ne bi dobivao glasove, ali u svakom tom naporu uvijek je nešto znao napraviti za sebe”, kaže Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak.

Za sebe je dao ugraditi jacuzzi u uredu, na šunku, jaja i hren potrošio je skromnih 60 tisuća kuna, a za Petrinjce je očito napravio premalo – jer ga nisu izabrali na novim izborima.

“Tko kopa jamu pod drugim sam u nju pada. To mogu reći gradonačelnici koja se definitivno ne snalazi, nego je očito da joj je Dumbović opsesija. Svakonoćna opsesija s kojom ona liježe i diže”, svojevremeno je govorio Dumbović.

Stvorio ga je potres, a obnova ga je uništila. On se po razrušenom gradu vozio u skupocjenom Crysleru i nije pomišljao odreći se plaće. No, to je govorio prošle godine, ali ne i kada je došao na vlast. Tada je Dumbović najavljivao plemenito volontiranje na godinu dana.

“Problem je tih malih sredina to što šerifi jako dobro znaju koliko dat, ono šarcu, a koliko oni imaju svoje koristi. Treba naći dobru mjeru da građani budu zadovoljni s onim što oni rade. Mislim da je nezadovoljstvo eskaliralo u samom potresu i obnovi”, kazuje Macan.

Da nije kriv, uvjeren je njegov stranački kolega. “Iskreno se nadam da će to sve pasti u vodu, kao što to i devedeset posto slučajeva biva”, govori Radimir Čačić.

A kako to biva, ne bi bilo čudno da sljedeći put o ovome izvještavamo 2030. – kada bi se mogla očekivati nepravomoćna presuda…, izvještava Darinka Trgo za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari