Potres jačine 4,8 po Richteru pogodio BiH: Pucali zidovi, urušili se krovovi i dimnjaci na starijim kućama

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete

Jak potres s epicentrom u blizini Travnika u Republici Bosni i Hercegovini, osjetio se u subotu i u Hrvatskoj – u 15.11 sati zabilježili su ga seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske.

“Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI (pet do šest) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio i u velikom dijelu Republike Hrvatske, od Slavonskog Broda, Vinkovaca, preko Karlovca i okolice, južnog primorja pa sve do Dubrovnika”, izvijestili su iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Popucali zidovi, srušeni dimnjaci

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je u razgovoru za Klix.ba kazao kako do sada nisu prijavljene veće materijalne štete što ne znači da ih nije bilo.

“Građani su se doista prepali s obzirom da je zpotres bio dosta jak i trajao je nekoliko sekundi. Svo vrijeme sam na vezi s operativnim timovima na području Turbeta, Travnika, Vlašića te još uvijek nemamo informacija o materijalnim štetama ili ozljedama stanovništva”, kazao je Solak.

U Turbetu su građani istrčali na ulicu, a u stanovima su nastale manje materijalne štete u vidu pucanja zidova ili pada televizora i drugih predmeta s visine.

Također, čitatelji portala Klix.ba javljaju da je porušeno nekoliko starijih dimnjaka, da je došlo do urušavanja krovova te da su štete nastale uglavnom na starijim objektima.

Nema razloga za paniku

Seizmologinja Amra Krehić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazala je za “Avaz” da je današnje podrhtavanje bilo neuobičajeno jakog intenziteta.

”Normalno je da ovakvo podrhtavanje tla izazove paniku kod stanovništva, ali moram reći da su ovo sasvim normalne stvari. U principu, radi se o oslobađanju nakupljene seizmičke energij”, kazala je Krehić.

Dodala je da lokalno stanovništva nema razloga za paniku.
Vijesti.hr
Foto: EMSC

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari