Na “listi srama” godinama ista imena: Zašto država ne uspijeva naplatiti milijunske dugove?

Porezna je uprava ovaj tjedan objavila novu listu poreznih dužnika

Više u VIDEOPRILOGU:

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave, pomoćnik ministra financija, kazao je da u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 52.000 dužnika, sada na ‘listi srama’ 44.500 dužnika, a njihov dug je manji za 2 milijarde i 360 milijuna kuna.

”Nije sve naplaćeno, postoje različite situacije od smrtnih slučajeva do situacija kad se dugovi nasljeđuju tako da je naplaćeno nešto više od 400 milijuna kuna”, kazao je Kutlešta gustujući u emisiji RTL Danas.

I ove godini na ‘listi srama’ su dobro poznata imena. Postavlja se pitanje zašto država ne uspijeva naplatiti taj dug? Kutleša kaže da su poduzete sve mjere ovrhe i da se provode sudski postupci što se tiče ovršnih mjera nad svime što posjeduju.

”U javnosti se stekao dojam da se protiv dužnika dosad nije ništa poduzelo, ali to nije točno”, kaže Kutlešta.

Mnogi smatraju kako se time ”običnim smrtnicima” šalje kriva poruka jer njima, primjerice, odmah stigne porez za auto ili ih se ovrši ako isti ne plate.

”Postupci koji su u tijeku su nešto kompliciraniji i traju neko vrijeme, dok građani svoje dugove plate relativno brzo. Sudski postupci traju duže vrijeme, do ishoda parničnog postupka ne ide naplata takvih dugova”, pojašnjava Kutlešta.

Upitan hoće li se u tom smislu promijeniti zakon odnosno pojačati neki mehanizmi prema kojima bi država mogla doći do svojih novaca, Kutlešta kaže da imaju dovoljno instrumenata da se poduzimaju ovršne mjere.

”Prošle godine je bilo poduzeto preko 215.000 ovršnih mjera koje su obuhvatile nešto više od 12 milijardi kuna, ove godine 170.000 mjera koje su obuhvatile oko 10 milijardi kuna. 50 posto tog duga je naplaćeno. Što su duže te ovršne mjere na snazi to je i postotak naplate veći”, kaže Kutleša.

Jedan od alata borbe protiv sive ekonomije je i fiskalizacija. Do polovice kolovoza fiskalizirano je 11,18 posto više računa u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kutleša kaže da je iznos tih računa za 9 milijardi kuna veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U zadnjoj verziji proračuna promijenjen je i model olakšice za mlađe od 30 godina – prvotno je to trebala biti olakšica svaki mjesec na plaći, a sada ispada da će to dobivati kroz povrat poreza. Kutleša objašnjava da je u pitanju tehnika, a izračun i iznos je i dalje isti.

”Imali smo na javnom savjetovanju dosta komenatara od računovodstvene struke da s ovim kompliciramo sustav. Mi smo prihvatili te sugestije i preuzeli taj teret obračuna na Poreznu upravu koja će nakon godišnjeg obračuna isplatiti taj iznos na račune mladih”, objasnio je ravnatelj Porezne uprave dodajući da se mladi ne trebaju osjećati prevareno jer je samo pitanje trenutka isplate.
Andrijana Čičak Božić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari